Utorak 21. 5. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
6
Utorak 29.03.2011.
03:46
Blic A

"Telekom" se prodaje po nižoj ceni?

Radna grupa za prodaju "Telekoma” treba da saopšt hoće li odbiti ponudu "Telekoma Austrija” ili ući u pregovore sa ovom austrijskom kompanijom. Domaći poznavaoci i svetski mediji ocenjuju da će ponuda najverovatnije biti odbijena, a da će posledice biti dodatno zaduživanje. Zbog toga će "Telekom“ ponovo morati na prodaju, i to po nižoj ceni, tvrde oni.

Da li će se, kada i po kojoj ceni prodati Telekom?
 


Odluku o ponudi, Ministarstvo finansija juče nije dostavilo ni grčkoj kompaniji "Ote“, koja prodaje svojih 20 odsto kapitala u "Telekomu”, saznaje "Blic”. Sumnju u kolebanje Vlade dodatno je pojačalo to što je odluka o ponudi trebalo da bude obelodanjena juče, a sastanak Radne grupe zakazan je za kasno posle podne.
 

Američka agencija "Blumberg” prenosi da će ponuda za "Telekom“ biti najverovatnije odbijena, navodeći analizu centrale Rajfajzen banke u Beču po kojoj je "Srbija razočarana uslovnom ponudom koja je dosta niža od minimalne utvrđene cene”.
 

- S obzirom na to da će izbori biti održani najkasnije na proleće 2012, ponuda će najverovatnije biti odbijena - navodi se u analizi. Ocena je da je 950 miliona evra, koliko je "Telekom Austrija“ ponudio, iznos koji je za 40 odsto niži od minimalnog uslova, a da je razlika toliko velika da bi austrijska kompanija teško pristala na Vladin zahtev.


Neuspeh tendera još je izvesniji imajući u vidu izjavu premijera Cvetkovića da Vlada neće prodavati "Telekom“ ispod 1,4 milijarde evra. Sumnjaju i austrijski mediji.

Tamošnji privredni list "Virtšaftsvohe” piše da će, ako "Telekom Austrija“ želi da se u naknadnim pregovorima približi minimalnom iznosu, imati probleme da za takav potez nađe prave argumente za svoje akcionare.
 

Ekonomista Milan Kovačević smatra da bi tender trebalo proglasiti neuspešnim i da bi "bilo prilično ružno“ da ponuđač koji je ponudio samo 950 miliona ima "bilo kakvu prednost ubuduće”.
 

Vladimir Gligorov, saradnik Bečkog instituta za međunarodne studije, kaže da će se morati odustati od svega što se želelo postići novcem od prodaje, bilo da je reč o potrošnji ili ulaganjima.
 

- Novac se može nadomestiti većim zaduživanjem ili porezima, ali dodatno zaduživanje znači više kamate, a veći porezi imaju negativne posledice na proizvodnju i zapošljavanje. Takođe, manja potrošnja i ulaganja povećavaju socijalne tenzije i negativno, dugoročno utiču na privredni rast - kaže Gligorov.

Dodaje da sve to na kraju može dovesti do većeg tereta javnog duga, što može značiti dve stvari: da će se "Telekom”, ipak, prodati, i to relativno uskoro, i da će se postići niža cena jer će rizici ulaganja u Srbiju biti veći.
 

Ivan Nikolić, saradnik Ekonomskog instituta, navodi dve mogućnosti.
 

- Ako država nastavi s masovnom emisijom i prodajom obveznica, neuspeh tendera ne bi imao posledice po budžet. U suprotnom, država će morati da plaća još višu kamatu. Praktično, u slučaju slabije prodaje zapisa, Vladi preostaje da emituje evro obeveznice, ili može da uzima kredite kod banaka ili da ide na nove uštede - kaže Nikolić.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.03.2011. 05:35
Banda ce prodati ispod cene i ispod zita Telekom,a posle ce sami napustiti vlast sa jos vecim bogastvom i napustiti Srbiju,a nikoga nema da ih spreci u tome.
Utorak 29.03.2011. 06:35
predlazem da pocnemo da u skupstinu idemo sa eksplozivnim pojasevima...bolje da tako idemo i mi i ova gamad, u protivnom ima da crkajemo od gladi
Utorak 29.03.2011. 11:48
a što oni ne bi poklonili telekom,zašto da prodaju pa i tako nije njihov?kad su mogli pokloniti šečerane kostiću mogu i telekom austriji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online