Otvoren pogon fabrike traktora Belarus

Izvor: TvojPortal.com, 29.Mar.2011, 02:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Otvoren pogon fabrike traktora "Belarus"

 
 
(dnevnik.rs) Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić otvorio je danas u Novom Sadu pogon beloruske fabrike traktora "Belarus", u koju je, u prvoj fazi,

 

uloženo dva miliona evra i zaposleno 70 radnika.
 
"Veoma sam zadovoljan što smo dug put od potpisivanja ugovora do otvaranja fabrike prošli za manje od pet meseci. Preko razvojne banke Vojvodine obezbedili smo ovaj sjajan prostor i kreditne linije za kupovinu traktora, a preko >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << Sekretarijata za rad i zapošljavanje finansiraćemo radna mesta", dodao je Pajtić.
Prema njegovim rečima, pogon, koji će raditi pod nazivom "Belarus-Agropanonka", veoma je značajan ne samo zbog novih radnih mesta, koje je Vlada Vojvodina finansirala sa po 1.300 evra, već i zbog obezbeđivanja posla za desetak kooperanata na teritoriji cele Srbije.
"Ova fabrika je izuzetno značajna i za naše poljoprivrednike, koji će moći da dobiju poljoprivrednu mehaniziciju po nižim cenama. Dolazak žBelarusaž u Vojvodinu i Srbiju je izuzetno važan signal i za druge strane investitore, pošto je fabrika u Minsku jedna od najvećig u svetu u proizvodnji traktora", istakao je pokrajinski premijer.
Zamenik ministra industrije Belorusije Genadij Bronislavovič, otpravnik poslova ukrajinske ambasade u našoj zemlji Sergej Čičuk i generalni direktor "Minskih traktorskig zavoda" (MTZ) Aleksandar Puhovoj najavili su dalju ekonomsku saradnju Srbije i Ukrajine,
a brojne goste pozdravio je direktor "Belarus-Agropanonke" Dragoljub Švonja.
Prigodnoj svečanosti prisustvovali su i potpredsednik Vlade Vojvodine Boris Barjaktarović, pokrajinski sekretar za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Miroslav Vasin, gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić i drugi.
Pogon u industrijskoj zoni, na prostoru nekadašnje fabrike vijaka i žice "Petar Drapšin", ove godine će sklopiti oko 1.000 traktora, a do kraja 2014. proizvodnja bi trebalo da bude utrostručena.
Traktori "belarus" se proizvode u matičnoj fabrici "MTZ" u Misnku od 1946. godine i na nju, uključujući i 11 pogona u više evropskih zemalja, otpada čak 12 odsto svetske prodaje tih poljoprivrednih mašina.                                                                                               

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.