Najnovije vesti
Vesti Društvo
Dulić: Građevinska dozvola može da se dobije za 15 dana

Dulić: Građevinska dozvola može da se dobije za 15 dana

BEOGRAD - Ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić izjavio je večeras da je broj izdatih građevinskih dozvola u Srbiji za 80 do 90 odsto veći od broja podnetih zahteva i da građevinska dozvola može da se dobije za predviđenih 15 dana od podnošenja kompletne dokumentacije.

Ministar je u emisiji "Insajder debata" televizije B92 rekao da nije tačno da je potrebno proći 50 šaltera da bi se dobila građevinska dozvola, već da trenutno ima 25 neophodnih procedura, kao i da je najveći izvor korupcije nepostojanje planske dokumentacije u gradovima i opštinama.

Dulić je naveo da je Srbija u trenutku donošenja Zakona o planiranju i izgradnji (2009) bila samo 20 odsto pokrivena planskom dokumentacijom i regulacionim planovima i da trenutno sve opštine izgrađuju te dokumente.

On je kazao da u Srbiji postoje gradovi koji mogu da izdaju građevinske dozvole za samo 15 dana, što je dokaz da zakon funkcioniše i da postoji politička volja da se pobedi korupcija.

Ranije je, prema njegovim rečima, postojala sistemska korupcija, ali se stanje popravalja, a izmene i dopune Zakona o planiranju i izgradnji trebalo bi da budu usvojene u Skupštini Srbije u četvrtak.

Odgovarajući na primedbe da Zakon o pomoći građevinarstvu u uslovima ekonomske krize nije ustavan, Dulić je to odbacio istakavši da je država taj zakon donela isključivo da bi spasila građevinski sektor od propadanja.

Član Saveta za borbu protiv korupcije Danilo Šuković je rekao da Zakon o planiranju i izgradnji stvarno funkcioniše ne bi se u tako kratkom periodu donosio novi zakon ističući da su glavni uzroci korupcije slabe institucije i netransparentnost.

On je kazao da izmenjeni zakon ostavlja dosta prostora za diskreciona ovlašćenja, na primer u slučajevima procene da li može da se gradi na određenim zaštićenim zonama.

Zakon o pomoći građevinarstvu, prema njegovim rečima, isključuje strane firme, zaobilazi Zakon o javnim nabavkama i tako "stvara uslove da država novac trasira privatnim firmama".

Bivši gradski arhitekta u Beogradu Đorđe Bobić je kazao da i dalje postoji 30 ili 40 šaltera koji se moraju proći da bi se dobile građevinske dozvole, kao i da su ti šalteri raznih institucija "državice za sebe".