Roditelji gube strpljenje

Posle dva meseca štrajka roditelji i đaci smatraju da je krajnje vreme da prosvetari i Vlada nađu rešenje kako bi učenici što manje trpeli posledice štrajka.

Izvor: B92

Ponedeljak, 28.03.2011.

17:00

Default images

U udruženju "Roditelj" upozoravaju da štrajk traje nedopustivo dugo i da je već sada doveden u pitanje kvalitet obrazovanja koje su đaci stekli ove godine.

Prema podacima Unije sindikata prosvetnih radnika, danas nije bilo nastave u oko 150 škola, dok je u svim ostalim školama koje su u štrajku nastava bila skraćena.

Skraćeni časovi, puno radno vreme ili totalna obustava nastave. Menjanje režima rada već dva meseca stvara haotičnu situaciju u školama u Srbiji. Dragana Soćanin iz udruženja "Roditelj" kaže da razume nezadovoljstvo zaposlenih u prosveti, ali da štrajk i drugi načini borbe zaposlenih za svoja prava ne smeju da idu na štetu učenika.

"Sva deca su u problemu, svi roditelji su u problemu i prosto štrajk nije usmeren ka interesima dece", ocenjuje Dragana Soćanin.

"Roditeljima najviše smeta pogotovo to što na primer roditelji dece mlađeg školskog uzrasta nemaju rešenje kome da ostave decu, kao i ukoliko su znatno skraćeni časovi", navodi ona.

I dok mnogi roditelji smatraju da đaci zbog štrajka ostaju bez kvalitetnog obrazovanja, sami učenici različito procenjuju njegove posledice:

"Mislim da ne gube. Mislim da stignemo da uradimo sve za pola sata."

"Gubimo onako. Ne znam, manje pitaju. Rekli su za to vreme da će pitati manje."

"Ne, mislim da ništa ne gubimo, sve stignemo da uradimo, ali mislim da bi trebalo oni da se ujedine, jer ovako nema efekta."

Dragana Soćanin iz udruženja "Roditelj" kaže da štrajk posebno loše utiče na đake prvake jer su se oni ove godine prvi put susreli sa školom.

Umesto da ih u razredu dočeka optimizam i jasna pravila, prvaci, ali i učenici svih ostalih razreda suočili su se sa nezadovoljnim nastavnicima i njihovim nejedinstvom.

"Deca osećaju haos. Ne osećaju podršku sistema, niti osećaju da su dobrodošli u tom sistemu, a školstvo je ono koje bi trebalo maksimalno da ih zaštiti u periodu odrastanja", podseća Dragana Soćanin.

Iz udruženja "Roditelj" upozoravaju da je obaveza države da pronađe mehanizam kojim će u situacijama poput višemesečnog štrajka prosvetara interesi dece ipak biti zaštićeni.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: