Najnovije vesti
Vesti Ekonomija
Otvoren pogon fabrike traktora "Belarus"

Otvoren pogon fabrike traktora "Belarus"

Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić otvorio je danas u Novom Sadu pogon beloruske fabrike traktora "Belarus", u koju je, u prvoj fazi, uloženo dva miliona evra i zaposleno 70 radnika.

51262_traktor01-reuter-vasily-fedosenko
51262_traktor01-reuter-vasily-fedosenko

"Veoma sam zadovoljan što smo dug put od potpisivanja ugovora do otvaranja fabrike prošli za manje od pet meseci. Preko razvojne banke Vojvodine obezbedili smo ovaj sjajan prostor i kreditne linije za kupovinu traktora, a preko Sekretarijata za rad i zapošljavanje finansiraćemo radna mesta", dodao je Pajtić.

Prema njegovim rečima, pogon, koji će raditi pod nazivom "Belarus-Agropanonka", veoma je značajan ne samo zbog novih radnih mesta, koje je Vlada Vojvodine finansirala sa po 1.300 evra, već i zbog obezbeđivanja posla za desetak kooperanata na teritoriji cele Srbije.

"Ova fabrika je izuzetno značajna i za naše poljoprivrednike, koji će moći da dobiju poljoprivrednu mehaniziciju po nižim cenama. Dolazak `Belarusa` u Vojvodinu i Srbiju je izuzetno važan signal i za druge strane investitore, pošto je fabrika u Minsku jedna od najvećig u svetu u proizvodnji traktora", istakao je

pokrajinski premijer.

Pogon u industrijskoj zoni, na prostoru nekadašnje fabrike vijaka i žice "Petar Drapšin", ove godine će sklopiti oko 1.000 traktora, a do kraja 2014. proizvodnja bi trebalo da bude utrostručena.