U drugom krugu dijaloga s Prištinom, koji bi trebalo da se održi 28. marta u Briselu, razgoraće se o električnoj energiji i temama koje su razmatrane na prvom sastanku, izjavio je za Danas Borislav Stefanović, šef beogradskog pregovaračkog tima.


Stefanović negira najave kosovskih medija da Beograd i Priština moraju do jula da potpišu makar jedan sporazum, koji bi kasnije bio uzet kao primer „dobrosusedske saradnje“.

– Neće biti sporazuma jer ovo nisu razgovori dve države. Sprovođenje rešenja do kojih se bude došlo ne podrazumeva potpisvanje međunarodnih i državnih sporazuma. Postoje drugi načini za njihovo spovođenje – kaže Stefanović.

Drugi krug razgovora trajaće jedan dan, a pregovaračke strane će, kako se nezvanično saznaje, prethodno morati da predstave svoja mišljenja o temama o kojima će se razgovarati. Na dnevnom redu, osim snabdevanja strujom na KiM, trebalo bi da budu i telekomunikacije, sloboda kretanja, katastar, matične knjige, vladavina zakona.

Prva runda razgovora vođena je 8-9. marta u Briselu. Posrednik je Robert Kuper, bliski saradnik visoke predstavnice EU Ketrin Ešton. Pojedini mediji spekulišu da bi u drugoj rundi dijaloga mogao da prisustvuje i zvaničnik SAD Tomas Kantrimen. Prištinski tim predvodi zamenik premijera Edita Tahiri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari