Više sindikata javnih službi, među kojima su i tri prosvetna sindikata u štrajku, protestovaće danas zahtevajući poboljšanje materijalnog položaja i uslova za rad. Kako su najavili predstavnici prosvetnih sindikata, članstvu je upućen poziv da zbog mitinga potpuno obustave nastavu u školama.


U protestu, zakazanom za 12 sati na Trgu Nikole Pašića, učestvovaće ukupno devet sindikalnih organizacija iz prosvetnog, zdravstvenog, pravosudnog i policijskog sektora.

Predsednik Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“ Tomislav Živanović naveo je da će predstavnicima Ministarstva prosvete i nauke biti ponuđen sporazum i predlog na koji način Vlada može da u narednom periodu ispuni sindikalne zahteve.

Ministar prosvete Srbije Žarko Obradović rekao je da je to ministarstvo dobilo pritužbe od direktora škola i roditelja učenika da nisu upoznati sa vladinom ponudom prosvetnim sindikatima i da je zato svoje predloge ministarstvo prosledilo direktorima škola. On je na skupštinskom Odboru za prosvetu rekao da je Ministarstvo prosvete, reagujući na pritužbe direktora i roditelja učenika da nisu u toku sa pregovorima sindikata i prosvete, poslalo pismo školama i naložilo da budu prenesena svim zaposlenima.

– Preneli smo im da je sindikatima na pregovorima 17. marta ponuđeno da prekinu štrajk, a da će vlada prihvatiti da onima koji prime umanjenu platu nadoknadi novac čim primi izveštaj direktora o izvršenoj nadoknadi časova, kazao je Obradović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari