Nedelja 28. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 24.03.2011.
13:36
Vestionline A

Dogovor ili ne, protest će biti održan

Predsednik Sindikata prosvetnih radnika "Nezavisnost" Tomislav Živanović izjavio je da sutrašnji ulični protest tog sindikata ima za cilj da javnosti pokaže da je obrazovanje u Srbiji diskreditovano i na marginama i da se prosveta vrati u centar društva kao motor njegovog razvoja.

Tomislav Živanović: Ima pozitivnih pomaka
 

Živanović je za beogradske medije rekao da ima pozitivnih pomaka i da se nazire rešenje u vidu postizanja sporazuma između Vlade Srbije i sindikata, ali da će i ukoliko tokom dana dodje do dogovora, sutra, ipak, biti održan protest. Okupljanje učesnika predviđeno je na Trgu Nikole Pašića odakle će se uputiti ka Predsedništvu Srbije, a zatim i pred vladu i Ministarstvo prosvete i nauke, najavio je on.

Skraćeni časovi

 

Ministarstvo prosvete i nauke saopštilo je danas da su časovi skraćeni na 30 minuta u 591 školi, što iznosi 32,9 odsto.


Kako je navedeno, časovi u 1.203 škole traju normalno - 45 minuta.


U štrajku su članovi Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata radnika u prosveti Srbije i GSPRS "Nezavisnost" koji za sutra najavljuju protest u Beogradu i obustavu nastave.

Živanović očekuje dolazak oko 20.000 ljudi iz unutrašnjosti i Beograda i priključenje protestu sindikata zdravstva i pravosuđa i najavio je da će u cilju rešavanja problema biti predata pisma ministru prosvete i nauke Žarku Obradoviću i predsedniku Srbije Borisu Tadiću.


Živanović je naveo da su smanjena sredstva za obrazovanje u budžetu, da lokalna uprava ne izmiruje obaveze prema obrazovanju i da je oko 1.400 škola i dalje u štrajku.

Govoreći o zaradama zaposlenih koji su štrajkovali, on je potvrdio da oko 20.000 nastavnika nije primilo platu, jer direktori škola nisu potpisali nalog o njihovom smanjenju, izrazivši nadu da će resorni ministar pomoći u nalaženju rešavanja tog problema.


Živanović je rekao da ne očekuje da će školska godina biti znatnije produžena zbog štrajka i da je sindikat "Nezavisnost" predložio da se povećanje plata za oko pet odsto odloži za mesec dana da bi se ta sredstva uputila kao pomoć Japanu, koji je zadesio zemljotres.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.03.2011. 14:50
Кад сам видео да су им плакати штампани латиницом, не бих им дао ни динара... А и то што су `зарадили`, није зарадити само седети и с децом кубурити, већ ту децу треба нечему и научити!
Četvrtak 24.03.2011. 15:01
Marija Antoaneta je pred veliko finale rekla Francuzima ako nemaju hleba neka jedu kolača, ovima će Obradović ladno da kaže da zagrizu stiropor. Ovo mora da preraste u generalni štrajk u celoj Srbiji, drugačije to neće ići.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online