Četiri godine pa gasovod stiže

P. J.

23. 03. 2011. u 20:59

”Južni tok” od Rusije do Evropske unije počeće da se gradi za dve godine, a radi do kraja 2015. Izgradnja deonice kroz Srbiju, duge 470km, koštaće nas 700 miliona evra

”JUŽNI tok” počeće da radi u decembru 2015. godine, a kroz njega će u startu prolaziti 15 milijardi kubika gasa. Građevinski radovi na ovom magistralnom gasovodu krenuće za dve godine u svim zemljama kroz koje će prolaziti. Izgradnja deonice kroz Srbiju, duge oko 470 kilometara, koštaće našu zemlju oko 700 miliona evra, a uposliće na hiljade radnika.

Ovo su na sastanku u sredu u Beogradu najavili predstavnici ”Gasproma”, preduzeća ”Južni tok” i Vlade Srbije. Prema rečima generalnog direktora preduzeća ”Južni tok” Marsela Kramera, opšta studija izvodljivosti biće završena do avgusta, do kada će biti poznato kuda će gasovod tačno proći.

- Do kraja 2019. godine, ovim gasovodom će prolaziti 60 milijardi kubnih metara gasa u zavisnosti od potražnje - kaže Kramer. - Tokom ove godine potpisaćemo ugovore sa državama o zajedničkom ulaganju. Naš cilj je da obezbedimo stabilno, bezbedno i čisto snabdevanje gasom.

Sve dozvole za izgradnju ”Južnog toka” moraju biti prikupljene tokom sledeće godine, da bi tenderi mogli da budu raspisani. Izgradnja će se izvoditi paralelno u svim zemljama kuda će prolaziti gasovod. ”Južni tok” će u Srbiju ulaziti kod Zaječara, a postoje dve varijante za njegov izlazak u Mađarsku, što će zavisiti od konačne trase gasovoda.

Prema rečima ministra životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Olivera Dulića, Srbija će godišnje ubirati od 200 do 500 miliona evra od tranzitnih taksa. U ovaj projekat biće direktno uloženo 1,5 milijardi evra.


RUŠI SE MONOPOL

DIREKTOR ”Srbijagasa” Dušan Bajatović je kazao da izgradnjom ”Severnog” i ”Južnog toka” više neće postojati mogućnost za monopol Ukrajine i Belorusije i da će biti potpuno sigurne isporuke gasa. On je rekao da su planirane interkonekcije prema Hrvatskoj, gde će ići dve milijarde kubnih metara gasa, Republici Srpskoj, oko 1,2 milijarde kubika, kao i jedna konekcija za Federaciju BiH.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Perica Hebiwind

24.03.2011. 08:05

Ovaj gasovod neće biti izgradjen u narednih 10 godina.Ako kažem razlog, biće mi cenzurisan komentar.

Optimista

24.03.2011. 13:44

@Perica Hebiwind - Zivi bili,pa videli! Mislim da ce biti kada je i najavljeno,nema igranja sa ovako velikim i bitnim projektima!

Srbija do Tokija

24.03.2011. 12:58

Niko ne pominje cenu gasa.Pa u Srbiji vec sada je gas preskup a i ovaj gasovod ako se ikada izgrada ( mala je verovatnoca) , gradjani nece imati novca da to placaju.

Darko LO

24.03.2011. 14:03

Pa zasto i NIS nije cekao gradnju juznog toka nego smo ga odmah dali(poklonili)....Sada Rusi ubiraju milione.....Kada se potpisivala prodaja NIS-a Kostunica je pricao o juz.toku kao da se gradi za mesec dana.....Taj covek definitivno mora malo u CZ(istraga da padne po min.10 afera).....