Ponedeljak, 17.11.2008.

11:56

Eksperimentalna pesma Bitlsa

Bivši "Bitls" (Beatles) Pol Makartni (Paul McCartney) objaviće 14-minutnu eksperimentalnu pesmu koju je legendarni bend snimio 1967.

Izvor: Beta

Default images

"Bitlsi" su numeru "Carnival of Light" pred publikom izveli samo jednom, na festivalu elektronske muzike u Londonu.

Upućeni navode da se u pesmi čuju izobličeni zvuci gitare, kao i orgulje, grgoljanje i povici "Barselona!" i "Jeste li dobro?" koji potiču od Makartnija i Džona Lenona (John Lennon).

Makartni je kazao da je na probi u studiju Ebi roud (Abbey Road) zatražio od ostalih članova benda da "samo sviraju i udaraju, viču" i da ono što sviraju "ne mora da ima ikakvog smisla".

"Volim je jer ne liči na 'Bitlse', drugačija je", kazao je muzičar i intervjuu radiju Bi-Bi-Si (BBC) koji će biti emitovan u četvrtak.

Delove intervjua objavio je londonski "Obzerver" (The Observer). Makartni je rekao i da još poseduje originalnu traku na kojoj je pesma snimljena, i da je "došlo vreme da ona dobije svoj trenutak".

Britanski muzičar je dodao da ga eksperimentalna muzika odavno zanima i da je "Carnival of Light" inspirisana eksperimentalnim kompozitorima Džonom Kejdžom (John Cage) i Karlhajncom Štokhauzenom (Karlheinz Stockhausen).

Makartni je kazao da je želeo da numeru objavi na kompilaciji Bitlsa - "Anthology", ali da mu ostali članovi benda to nisu dozvolili. I ovoga puta, za objavljivanje numere biće mu neophodna dozvola Ringa Stara (Starr) i udovica Džona Lenona i Džordža Harisona (George Harrison).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Šestomesečna zabrana

Gurović izbačen iz srpske košarke

Milanu Guroviću, treneru Reala, izrečena je šestomesečna zabrana vođenja tog tima, posle masovne tuče u kojoj je učestvovao, a koja je izbila na meču sa KK Vizurom.

11:33

29.5.2024.

1 d

Podeli: