Javno komunalno preduzeće „Čistoća“ Novi Sad započelo je ovogodišnju sezonu pranja ulica. Tokom prethodne nedelje detaljno su oprani svi ulazi u grad, svi mostovi, kao i glavne ulice i bulevari u gradu. Nakon duge zimske sezone, nataložene soli i prašine na kolovozima i ivičnjacima, bilo je neophodno u prvoj nedelji sezone pranja najpre detaljno urediti ove površine.


– Radno vreme ekipa koje rade na pranju javnih površina je od 22 do pet sati ujutro, a posao obavljaju pomoću devet cisterni. Za pranje javnih površina koristi se tehnička voda, a posao se obavlja ručno i mašinski. Ručno pranje najčešće se koristi na terenima koji su nepristupačni za mašinsko pranje ili u situacijama kada bi primenom mašinskog pranja došlo do ugrožavanja higijene ili oštećenja fasada i automobila. Javne površine na kojima se najčešće sprovodi ručno pranje su trgovi, pešačke zone i parkinzi. Mašinsko pranje se sprovodi na kolovozima pranjem prednjim mlaznicama cisterni – kažu u Čistoći.

Pranja javnih površina neće biti ukoliko temperatura na površini od 10 centimetara iznad tla, u periodu od 20 do 22 časa, bude manja od četiri stepena, ili u slučaju snežnih padavina, pljuskova i intenzivnog odlivanja kišnice u slivnike. Pranje javnih površina obavlja se i u vanrednim situacijama i terminima, na primer za potrebe različitih javnih manifestacija.

Aktivnosti zimske službe JKP „Čistoća“ u sezoni 2010/2011. su završene, a oprema i mehanizacija koja se koriste za potrebe uklanjanja snega su odloženi do sledeće zimske sezone. Žute kugle, u kojima se nalazila so za posipanje pešačkih staza i prelaza su povučene sa svih lokacija na kojima su bile od novembra prošle godine, oprane i odložene za sledeću zimsku sezonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari