Srbija

Sreda, 23.03.2011.

00:00

Neuspeh sa Telekomom "tera" ulagače

Ako propadne tender za prodaju Telekoma, a svi su izgledi da hoće, Srbija će izgubiti i ovo malo imidža, ocenjuju poznavaoci ekonomsko-političkih prilika.

Izvor: Blic

Default images

Izostaće novac kojim je vlast planirala da vraća uzete kredite, moraće ponovo da se zadužuje, u narušenom makroekonomskom ambijentu.

U biografiji Telekoma će stajati i neuspešan tender, što bi moglo negativno da se odrazi i na cenu ove kompanije u novom postupku prodaje.

Iako su srpske vlasti u Pismu o namerama MMF-u obećale da će najveći deo novca Telekoma potrošiti na vraćanje kredita i za pokrivanje deficita, Vlada i bez prihoda od privatizacije ove kompanije, čini se, neće imati problem da finansira minus u državnoj kasi, ali ostaje pitanje kako će vraćati stare dugove.

Premijer MIrko Cvetković kaže da izostanak prihoda od prodaje Telekoma, ni na koji način neće ugroziti likvidnost budžeta i finansiranje razvojnih projekata.

Bez planiranih 1,4 milijardu evra neće trpeti ni devizne rezerve koje su rasle prethodnog meseca (ukupno iznose 10 milijardi evra), ali ni kurs, znajući da dinar jača i da bi povratak evra sa aktuelnih 102 dinara na doskorašnjih 108 malo koga iznenadio.

Ocena je da na udaru neće biti ni infrastruktura imajući u vidu da najave da će putevi i koridore Vlada finansirati kreditima Svetske i Evropske investicione banke.

Opširnije o prodaji Telekoma Srbije čitajte u specijalu na Bizu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

"Nemci, prekinite": Ustale članice EU

Grupa srednjoevropskih zemalja traži od Evropske komisije da Nemačkoj naloži ukidanje nameta na izvoz gasa, jer potkopava njihovu energetsku sigurnost, prema dokumentu koji je Rojters dobio na uvid.

19:17

29.5.2024.

1 d

Srbija

Velika prevara u Srbiji: Evo kako varaju

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje obaveštava penzionere i ostale građane Srbije da nije tačna informacija koja je ovih dana objavljena na društvenim mrežama da će im biti isplaćena naknada od 6.000 dinara.

10:34

30.5.2024.

1 d

Svet

Ponovo: Nemačka se neće izvući?

Inflacija je ponovo ubrzala u Nemačkoj. Prema preliminarnim podacima nacionalnog zavoda za statistiku, međugodišnja stopa je u maju skočila na 2,4 odsto, posle aprilskih 2,2 odsto.

22:59

29.5.2024.

1 d

Podeli: