Špijunka: Aleksandar Karađorđević čitao pogrešan govor

I. M.

22. 03. 2011. u 20:57

U Belom dvoru sve je u utorak bilo besprekorno organizovano povodom 70 godina od 27. marta 1941. godine, samo je prestolonaslednik čitao pogrešan govor

U BELOM dvoru sve je u utorak bilo besprekorno organizovano povodom 70 godina od 27. marta 1941. godine. Ljubazni domaćini, uslužno osoblje, fino posluženje, uglačane vitrine sa izložbenim eksponatima...

Promakla je samo jedna sitnica - prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević čitao je pogrešan govor!

Na otvaranju konferencije, u utorak ujutru, prestolonasledniku su se, očigledno, pomešali spisi, pa je pročitao obraćanje pripremljeno za večernje otvaranje izložbe. Na srpskom sa ”teškim” akcentom, osvrnuo se na konferenciju, pohvalio učesnike naučnog skupa, zahvalio se patrijarhu Irineju što je održao opelo u Kraljevskoj kapeli...

I na kraju, daleko od izložbenog prostora, proglasio izložbu otvorenom! A svaki od ovih događaja tek je trebalo da se održi!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (54)

Beli dvor - Srbiji

22.03.2011. 21:14

O, sramote, Boze, da covek ne poveruje! Ja sam odavno rekla da predivni kompleks Belog dvora treba da se koristi kada nam dolaze strani gosti, ugledni drzavnici i delegacije - a ne da sami Aleksandar i Katarina bezveze zauzimaju taj ogroman divan prostor, od neprocenjivog arhitektonskog i kulturno istorijskog znacaja. Nema to veze sto je dvor gradio njegov deda - gradio je nasim novcem, i nema poredjenja sa obicnim kucama i stanovima. A njih dvoje neka budu u nekom manjem, prikladnom objektu.

Bata Dosen

23.03.2011. 03:45

@Beli dvor - Srbiji - Ti kada bi mogla i svom Dedi bi otela sve , ako je jadnik nesto i imao . Koji tvoj novac ?? Ono sto ti imas daj Klintonovim i zapadu kada dodju da se odmore i uzivaju . Stvarno pricas da se sramotis

Vladan Draskovic

23.03.2011. 06:05

@Beli dvor - Srbiji - Slusaj ti sto si liberal od rata ,ko tebi daje pravo da pricas o nasim srpskim prestolonaslednicima ja sam 10god van Srbije Pa nekada se zbunim kada ocu nesto reci Na nasem kako je njemu tek niko to nepomisli moj komentar je i ako nisam danasnji po-Cetnik ZA KRALJA I SRBIJU ! Dosla da vladaju lopovi i stranci srbijom koji je pokradose. Srbijanac bre u srcu i dusi!

Beli dvor - Srbiji na koriscenje

23.03.2011. 13:28

@Beli dvor - Srbiji - Molim te, ne lupaj gluposti i ne izvrci moje reci! Aleksandar i Katarina treba sami da imaju svesti i obraza i da se zahvale na besmislenom zauzimanju ogromnog dvorskog kompleksa - cije racune mi placamo a ne oni, i daju ga na koriscenje i reprezentaciju ovoj omladini i narodu kada nam dolaze ugledni gosti. Za to sluze takvi dvorovi. A njemu ni deca ne zive ovde niti ih zanima Srbija, samo prodju na dan-dva kad je neki praznik. Beli dvor dajte Srbiji odmah za reprezentaciju jer njoj pripada!

boris

22.03.2011. 21:47

Znate li koja je razlika izmedju Aleksandra K.,Panica i Rugove?Jedino Rugova zna srpski.

rasko

22.03.2011. 22:01

oduvek sam bio monarhista od 90.godine sam se borio da se kralj vrati u svojuu zemlju ali mi samo nije jasno da li je covec toliki duduk da za 15 godina ne moze da nauci svoj maternji jezik

mladi ratkovic

22.03.2011. 23:42

@rasko - 20 godina ...mislim da je 20 godina u Srbiji !!! Nemam sta vise da dodam ...

NESALOMIVI

22.03.2011. 22:18

to nam je nauk! dok god budemo obelezavali poraze i citali namenski napisane govore ljudi iz princeve svite ,imacemo problema. nebi me cudilo da nas princ, sada kupi u francuskoj zamak sa pripadajucom zemljom , objektima koji dopunjuju sadrzaje:stanovi za poslugu, radionice, konjucnice i dr. on verovatno zna a ako neko to ne zna sada ce mu se znanje dopuniti! kupovinom jednog od mnogih zamkova u fr. vi u stvari dobijate i pravo da uz svoje prezime pripisete i titulu koja ide uz naziv zamka!

Pjotr Cibukov

22.03.2011. 22:31

A kada jeiko od Karadjordjevica uradio nesto kako valja? Ta jugoslovenska dinastija nije ni za prineti nasoj srbskoj, Obrenovicima. Zahvaljujuci njihovom "kralju Oslobodiocu" i "kralju Ujedintelju" mi smo danas ovako slobodni i ujedinjeni. Da nam nije americkog kokusa i prestolonaslednika koji je sa svima ti, jos bi smo i bez Kosova i Metohije ostali.

Bojan

22.03.2011. 23:46

@Pjotr Cibukov - Užasno me nervira kad vidim ovo . Postoji glasovna promena, jednačenje suglasnika po zvučnosti, nemoj da izmišljaš gramatiku srpski sine. I da, ovo se piše spojeno. Mi bismo, vi biste... Inače, izlišna je priča prepucavanja između Obrenovića i Karađorđevića, prvi su izumrli a drugi i ovako najverovatnije neće nikad vladati.

Pjotr Cibukov

23.03.2011. 13:31

@Pjotr Cibukov - Potpuno prihvatam kritiku sto se tice bismo. Omaklo se, znam kako je ispravno. (..."jos BI bez Kosova i Metohije ostali". Salim se, naravno). U svakom slucaju ovu reakciju ne smatram za sitnicarenje, naprotiv. Raduje me da jos ima onih koji brinu o srbskom jeziku. Nazalost, sve ih je manje. A sto se tice ovoga B umesto P, to je vise poza, manir koji se preko "Obraza" usunjao da bi iskazao opredeljenje. Monarhija? Znam da je masakrirana 1903. Kako nisam nekrofil, ne ocekujem njen povratak.

Zvonko

22.03.2011. 22:42

Karadjordje se prevrce u grobu. Da sam ja prestolonaslednik u Kini, naucio bih kineski ili bilo koji jezik na svetu. Ovo je prosto neverovatno. Pa pre dvadesetak godina je prvi put dosao u Srbiju. A i pre toga je bio red da nauci svoj maternji jezik.

Anđelko Anđelić

22.03.2011. 22:52

I niko da ga prekine! Dešava se ovo i onima koji znaju svoj maternji jezik. Meni ne smeta što on nezna srpski zbog oklnosti u kojima je odrastao i živeo. Niti mi imamo pravo to da mu zameramo. Izbarali smo mi bili druga Titu i njemu se klanjali dok nije umro a sad udri po prestolonasledniku, jer eto nezna srpski. U Srbiji 80% stanovništva nezna pravilno da priča srpski jezik a najmanje 20% priča nekim putpuno arhaičnim jezikom koji podseća na sprski. A o pismenosti da i ne govorimo.

Miro Markovic

24.03.2011. 23:24

@Anđelko Anđelić -  Prvo, kazi ti nama ko je taj sto je izabrao tvojeg 'druga' Tita? Za vreme njegove diktature nije bilo visepartijskih izbora. To je bila, kao sto se secas, diktatura proleterijata. Drugo, nismo se bas svi njemu klanjali, jer je imalo dosta nas koji smo cutke trpeli uspravno, ne samo na Golom otoku nego i u politickim zatvorima, i verovalo da "nikome nije gorela do zore". Trece, na knjizevnom sprkom jeziku se pise 'ne zna' a ne 'nezna'. Hajde, opismeni se bar malo!

dalaj_lama

22.03.2011. 22:57

Najblaze receno smesno je. Bolje srpski govori princeza Katarina, nego on. Mislim da ce neko dobiti otkaz posle ovog nemilog dogadjaja. :D I neka mi ne zameri pisac komentara koji je pomenuo da je dvor gradjen nasim, tj. drzavnim novcem, moracu ga ispraviti. Kompleks je gradjen sredstvima kraljevskog doma, tacnije kralja Aleksandra, a kompleks je sluzio kao privatna rezidencija kraljevske porodice (kralja Aleksandra, kraljice Marije i njihove dece). Dakle ovaj komplek nije kostao drzavu ni din.

Nenad

23.03.2011. 04:33

@dalaj_lama - A odakle pare kraljevskoj porodici ??? Od poreza koji je placao narod - tvoji i moji preci!!! A da ga zanima naucio bi on srpski!

Beli dvor - Srbiji na koriscenje

23.03.2011. 05:23

@dalaj_lama - Ne razumes - u danasnje vreme je neodgovorno da sami Aleksandar i Katarina zive u tom ogromnom luksuznom kompleksu, koji mi Srbi za svoju drzavnu prezentaciju treba da koristimo, a ne da bude mrtav spomenik. Jer, kralj je Beli dvor koristio i za docek i susrete sa nasim uglednim gostima. Kralj novac svoj nije ni imao - nego apanazu, koncesije nad rudniicima koje je prisvajao, kao i ogroman kapital sto je sklonio u strane banke gde su oduzeti jer nikog nije ovlastio niti kome rekao sifre racuna!

Jagodinac

23.03.2011. 05:44

@dalaj_lama - Dvor nije gradjen drzhavnim novcem nego novcem Kralja Aleksandra!? Ma hajde? Kako je Kralj poderanog tura za par godina postao jedan od najbogatijih kraljeva Evrope? Mora da je radio i subotom i nedeljom i prekovremeno i stedao, shtedeo i pametno ulagao novac u biznise. Ma da. Hajde malo ozbiljnosti. Kraljevi su paraziti zajedno sa njihovim cankoliscima. Kralj Aleksandar je prodao sve shto vredi u Srbiji Englezima i narochito Francuzima. A prosecan Srbin je bio tuberkulozan i nepismen.

Sindjelich 2

25.03.2011. 19:05

@dalaj_lama - Da ga 9 oktombra 1934 srpski krvnici nisu ubili, nit bi A.Hitler, ili zlocinac J,B.TiTo doso na vlat nit bi se jugoslavija raspala, a srpski kapital koji je ulozio i stranom bankama bio bi srpski do dansanjeg dana.

Boris

22.03.2011. 23:12

Znate sta ciga jede za dorucak ? Nuslivama je smesno a prestolonaslednik me jedino razume. ja sam kao i on dao vic umesto komentara.

Miro Markovic

22.03.2011. 23:30

Moja porodica je bila verna i Obrenovicima i Karadjordjevicima, jer su i jedni i drugi radili za svoj narod onako kako su najbolje umeli. Ogrnomno sam razocaran da Alkesandar II, ne moze da nauci srpki jezik. To je ne samo zalosno nego i neuvidjavno prema Srpskom narodu. Gde je njegov "Dvorski savet"? Zasto su mu dozvolili da se ovako bruka kao neki papagaj? Kad danasnji Kineski ambasador u Beogradu ume da savrseno govori srpskim jezikom, zasto se Aleksandar II ne potrudi?

Pavle

23.03.2011. 09:28

@Miro Markovic - Mi smo imali predsednika koji je umro i nije naučio Srpski jezik. Sve primedbe na govor Aleksandra nisu na mestu.

Sindjelich 2

24.03.2011. 23:11

@Miro Markovic - Pavle, pridruzujem se tvom textu, u Ameriku zivim 40 i kusur godine, a jos nisam naucio njihov jezik, pa ni Princ A.Karadjordjevic ne zasluzuje kritiku, a pogotovo od komunisticki idioti, jer zlocinac bele kuce nije govorio srpski, ali za komunisticku bandu bio je Bog.

joksim

22.03.2011. 23:38

nije u stanju da nauči maternji jezik za 20 godina.Povraća mi se kad ga vidim.Podsjeća me na spužvu

filipo

25.03.2011. 18:13

@filipo - Mozda mu je cir krvario posle molitvenog dorucka? A sto se moje krvi tice, ja krvarim jos i danas i ne znam koliko cu jos dugo a nema ni veze svaka kap je upucena obicnom narodu, mom narodu. Sa ponosom i od srca.

Sindjelich 2

23.03.2011. 00:51

Kada je pred UN asmbli Ruski ministar spolne politi gospodin Gromiko trebao ca cita svoj referat, skoro je pao u nesvest, jer mu je neko podmetnuo slican ali nije bas isto u njemu pisalo, ko mu je te papiru podmetnuo?...pa oni kojim se nije svodjalo sta je u njegove pisalo, e tako je i sa Princa A.Karadjordjevica.

marko

23.03.2011. 01:59

zasto pisete da je prestolonaslednik kada po zakonu nije, vec je to sin princa tomislava. Ovog smotanka nam je naturio zapad jer smo neuki bili neobavesteni o zakonima monarhije!

Marko

23.03.2011. 14:31

@marko - Kakva glupost!!! Imenjace uz svo duzno postovanje Princ Nikola, sin Princa Tomislava, koga licno znam kao i ostatak Kraljevske porodice, NIJE prestolonaslednik. Aleksandar II je po zakonu kada je blazenopocivsi kralj Petar II preminuo automatski dobio titulu Kralja. Jedino iz svoje velike skromnosti Aleksandar II nije prihvatio titulu kralja koja mu sa pravom pripada vec je uzeo tituli prestolonaslednika. Zato Vas sve najljubaznije molim da ne govorite ovakve stvari.

Miro Markovic

23.03.2011. 03:28

Zelim da skrenem paznju nekim komentatorima ovde da maretnji jezik Aleksnadra II bi trebalo da bude Grcki, posto je njegova majka, Aleksandra, bila grcka princeza. S obzirom da je njegova prva zena bila princeza Brazila, da li mi danas moramo da ocekujemo da njegova deca govore samo portugalski? Ako zele da budu ikada na sprkom dvoru, plemenitobi bi bilo da oni svi nauce da govore srpkim jezikom. U suportnom Srpski narod nece ih nikada da prihvati kao svoje. Ovo je veoma bolno ali istinito.

Vladan Draskovic

24.03.2011. 06:14

@Miro Markovic - Cuj ti nje tvoji u ime srbstva zato vam i jeste tako,sto vam je bolje da vas jasu svi drugi samo nemoj da je srbin strasno da malo razmislis stidela bi se jer isto zelis Srbiji kao i tvoje ime o Srbiji imaju pravo da odlucuju samo oni ciji su preci tu rodjeni najmanje 500god ako neznas dali su nekomentarisi molim te !

Milan Vujanic

23.03.2011. 03:32

Visa sila, eto sta se desilo. I taj 27 Mart 1941 je bio pogresan. Nije trebalo zbog Engleza izazivati Hitlera. Cena tog prkosa i inata je bila strasna.

MIR

23.03.2011. 08:11

Neka nam samo dovede Anglosaksonce,da nas spase bede i jada kao sada u Libiji,tad ni nama nas jezik nece trebati....

Natasa Galic

23.03.2011. 09:14

Cija je ideja bila da ovaj nesrecnik dodje u Srbiju i jos da mu se placaju svi troskovi, a usput i da malo proneveri para? Strasno! Trebao je ostati tamo gde je bio. Koliko su Karadjordjevici posle 1945. bili vezani za Srbiju govori i to kako ovaj nesrecnik govori maternji jezik.

Persa

23.03.2011. 10:10

Verovatno su mu smestili... Što ga pljujete? Dobar je čovek. Logično da nije naučio srpski kad su ih proterali iz zemlje, mislili su da se možda neće nikad ni vratiti ovde.

Pera

23.03.2011. 10:50

@Persa - Pa vratio se pre 20 godina.... Al slazem se ne treba ga blatiti. Neznanje je skupo

sumadianc

23.03.2011. 16:44

@Persa - za 20 godina bi medjeda naucili da svira u tamburicu, a nekmoli coveka da govori srpski

Vladan Draskovic

24.03.2011. 06:07

@Persa - Ako si ti sumadinac eto ja sam taj tvoj kako kazes medjed ja Nikad cuo nisam da u srbin a koliki sumadinac kaze tako a rodjeni kosmajac sam.

Бранислав

25.03.2011. 09:04

@Persa - Подсети се Персо да је Томислав Карађорђевић перфектно говорио српски, а био је у истој ситуацији као и Александар. Како би то објаснио?

mila

25.03.2011. 11:15

@Persa - to sto nam Princ ne govori srpski, ne samo da nije logicno, nego je sramota i za njega i za nas

Vojislav Stankovic

23.03.2011. 12:33

......ja misli da sam se izvini, nego juce citala bas, wrong, tekst, izvinuti ja .....

??????

23.03.2011. 13:14

Da je bar malo razumeo srpski poštedeo bi sebe blama i ne bi pročitao pogrešan tekst. Kinezi u kineskoj ambasadi govore i razumenju srpski jezik bolje od njega. Koja je u stvari njegova funkija, a opet narod sve to finansira.

MatijaBG

23.03.2011. 13:51

Koja je razlika izmedju ovg Karadjordjevic,Panica i Rugove?Samo je Rugova govorio srpski!

Beli dvor neka koristi Srbija

23.03.2011. 21:36

Predivni kompleks Belog dvora treba da koristi drzava Srbija kada nam dolaze strani gosti, ugledni drzavnici i delegacije - a ne da sami Aleksandar i Katarina bezveze zauzimaju taj ogroman prostor, od neprocenjivog arhitektonskog i kulturno istorijskog znacaja, kao mrtav spomenik. Kralj je dvor gradio nasim novcem, svoj nije ni imao - nego apanazu, koncesije nad rudniicima, kao i ogroman kapital sto je sklonio u strane banke gde su oduzeti jer nikog nije ovlastio niti kome rekao sifre racuna!

Samo Sloga Srbina Spasava!

23.03.2011. 22:19

Mislim da ovde vlada jos uvek veliki komunizam stalno nam napadaju princa.. a kazu da smo demokratska drzava..gore je nego za vreme Tita.. Danasnje monarhije su najdemokratskije na svetu..i najstabilnije i po standardu i po svemu.. nas princ je izuzetno pismen covek..svetski covek..za jezik nije on kriv..i ne napadaj te ga..i da znate samo da je naucio srpski..sad nemate vise argumenata..komunjare.Obnovimo Monarhiju! Živeo Kralj!Monarhija je krsno ime Srbije+Patrijarh Pavle.

MAJAVELIKA

25.03.2011. 13:27

Ocigledno da je kod nas moguce bas sve. pa tako da i "poglavica" plemena, zvani Srbi ne zna maternji jezik.