Capital.ba

Ugovor najkasnije do 20. decembra

16.11.2008. / 14:40

BEOGRAD, Predsjednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izrazio je nadu da će ugovor sa ruskim “Gaspromom” biti finalizovan najkasnije do 20. decembra, što je bio i prijedlog srpske strane.

On je rekao da će pregovori o energetskom sporazumu sa “Gaspromom” početi sutra u Beogradu na nivou stručnih timova i istakao da sve kalkulacije pokazuju da je ovaj sporazum dobar za Srbiju, pod uslovom da se realizuje u cjelini.

“Razgovori u Beogradu vodiće se na nivou stručnih timova, a ne na najvišem nivou”, rekao je Cvetković, dodajući da pregovarački tim Srbije, na čijem je čelu državni sekretar u Ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić, ima petnaestak članova, među kojima su predstavnici Kabineta predsjednika Vlade Srbije, resornih ministarstava, NIS-a, “Srbijagasa” i jedne advokatske kancelarije.

Cvetković je naveo da je stav Vlade Srbije da se ugovor sa “Gaspromom” mora sklopiti u cjelini i podsjetio da je Skupština Srbije ratifikovala Sporazum o saradnji u oblasti nafte i gasa sa Rusijom, koji predviđa prodaju kapitala Naftne industrije Srbije (NIS), izgradnju magistralnog gasovoda kroz Srbiju i povećanje kapaciteta podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru.

“Moj je utisak da su razgovori oko NIS-a odmakli dalje nego kod druga dva dela Sporazuma i očekujemo da se dogovori ubrzaju i u vezi izgradnje magistralnog gasovoda kroz Srbiju i povećanja kapaciteta podzemnog skladišta gasa u Banatskom Dvoru”, rekao je Cvetković.

Cvetković je rekao za beogradske medije da Srbija ima jako veliki interes da ostvari energetsku nezavisnost na dugi rok.

“Vlada Srbije izrazila je i spremnost, pošto je ruska strana insistirala na kraćim rokovima, da čitav ugovor bude realizovan i pre 20. decembra, naravno ukoliko se plan pregovora realizuje brže i uz uslov da se dogovori celina aranžmana, a ne njegovi pojedinačni delovi”, rekao je Cvetković.

Govoreći o pregovorima sa konzorcijumom Alpina-Por, Cvetković je naglasio da bi i za Srbiju i za koncesionara najbolje bilo da se postigne zadovoljavajući dogovor, kako bi Srbija što prije mogla sama da počne izgradnju auto-puta Horgoš – Požega.

Cvetković je podsjetio da postoji validan ugovor, prema kome je koncesionar Alpina – Por obavezan da do 31. decembra ispuni neophodne uslove – zatvori finansijsku konstrukciju, da bi od 1. januara 2009. godine mogao da započne radove.

“Pošto postoje indikacije da će konsesionar teško uspeti da ispuni uslove ugovora, pogotovo u trenutku kada u svetu vlada finansijska kriza, naša država razmatra mogućnosti da se sporazumno raskine ugovor i to u interesu obe strane, objasnio je Cvetković.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!