Capital.ba

Investicije “Fijata” realizuju se utvrđenim tempom

19.03.2011. / 20:24

TORINO, Predsjednik Srbije Boris Tadić razgovarao je danas u Torinu sa generalnim direktorom “Fijata” Serđom Markioneom, koji mu je prenio da se investicija u Srbiju realizuje utvrđenim tempom i da do kraja godine kreće proizvodnja novog modela vozila na kome je planirano da radi 2 500 radnika.

Na sastanku je konstatovano da su riješeni svi tehnički problemi u vezi lokacije i finansiranja projekta Fijat Srbija, saopšteno je iz Pres službe predsjednika Srbije.

Markione je tokom susreta sa Tadićem u Centru “Fijata” rekao da je planirano da na čitavom projektu, uključujući i proizvodnju automobilskih komponenti, radi 4 500 do 5 000 ljudi.

Tadiću je pokazan novi model italijanske fabrike, baziran na platformi “L0”, koji će se proizvoditi u fabrici “Fijata” u Kragujevcu, a koji će biti realizovan u verziji sa pet i sedam sjedišta.

“Fijat automobili Srbija” privode kraju pripreme za početak proizvodnje novih modela automobila. Krajem aprila očekuje se početak montaže savremene opreme, a fabrika bi trebalo da bude završena do zime.

Predsjednik Tadić boravio je u Torinu i 20. decembra 2009. godine, prije potpisivanja aneksa ugovora o ulaganju kapitala “Fijata” u “Zastavu”.Markione je tada obećao da će do kraja te godine biti potpisan aneks ugovora o ulaganju 100 miliona evra u “Zastavu” i proizvodnju automobila nove generacije.

“Fijat” će, kako je tada najavljeno, u Kragujevcu proizvoditi dva tipa automobila i početna proizvodnja biće oko 200.000 vozila godišnje. Ubrzo su potom, 23. decembra 2009. godine, predstavnici Vlade Srbije i “Fijata” potpisali u Beogradu Aneks ugovora o ulaganju u zajedničko preduzeće “Fijat automobile Srbija” čime je kragujevačka “Zastava” postala dio te italijanske kompanije.

Planirano je da “Fijat” investra oko 700 miliona evra u modernizaciju kragujevačke fabrike u kojoj će se proizvoditi oko 200.000 automobila godišnje.

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!