Vesti

Od Bosfora do Kosova Ison14.11.2008. 12:20


U ponedeljak,10. novembra u Galeriji Prometej otvorena je izložba slika autora iz Novog Sada Dragice Ljevar – Marić. Izložbu pod nazivom “Od Bosfora do Kosova Ison” otvorila je Sonja Petrović, istoričar umetnosti, a u ime Prometeja goste je pozdravio Radomir Čubranović, marketing direkt...

 

Pozdravljajući brojne goste i novinare, Radomir Čubranović je podsetio da je Izdavačka kuća Prometej u svom 19 – godišnjem radu uvek prilikom izdavanja knjiga, organizovanja izložbi i drugih manifestacija vodila računa da umetničko delo ima kulturnu, istorijsku i civalizacijsku vrednost. Slike Dragice Ljevar-Marić u o ovom vremenu površnosti nikog neće ostaviti ravnodušnim, a kod nekih će probuditi i grižu savesti po mnogim osnovama, rekao je Čubranović.


Ova sasvim nova sfera interesovanja Vizantijom, sa istorijskog, kulturološkog i što je vrlo neobično muzičkog aspekta pokazuje da Dragica slovi kao stvaralac širokog spektra interesovanja kojim postiže zapažene rezultate čuvajući opredeljenje koje se baš i ne može podvesti pod opštim imenom. Ovim asocijativnim i produhvoljenim platnima umetnica predstavlja svoj rad, trud i umeće, stvaralačku patnju, inspiraciju duha i napor uma, pokazujući da je ovaj slikarski opus rezultat dugogodišnjeg promišljanja i proučavanja prošlosti i naše velike srednjevekovne tradicije. Vraćanje korenima je nužno, naročito u periodima kriza jer ko nema prošlosti nema ni budućnosti, rekla je,pored ostalog, prilikom otvaranja izložbe Sonja Petrović.

Ova izuzetna izložba sa 31 radom biće otvorena do 20. novembra.

 

Pretraga




Prijava na mailing listu

Unesite vašu e-mail adresu

Unesite kod

Nečitljiv kod? Generišite novi

Zašto se prijaviti?

Garancija privatnosti.