Trivan: Nemamo uticaja na proces

Tanjug

13. 03. 2011. u 15:52

Potpredsednica DS odbacila je tvrdnju lidera DSS da je najava tužilaštva da će ga pozvati da svedoči o političkoj pozadini ubistva Zorana Đinđića deo kampanje DS protiv njega.

Potpredsednica DS Jelena Trivan odbacila je u nedelju tvrdnju lidera DSS Vojislava Koštunice da je najava tužilaštva da će ga pozvati da svedoči o političkoj pozadini ubistva premijera Zorana Đinđića deo kampanje DS protiv njega.

- Sa apsolutnom odgovornošću odbacujem svaku ideju političkog uticaja na proces koji se vodi i smatram da je građanska dužnost svakog od nas, bez obzira da li smo u politici ili ne, da poštujemo pravnu državu i da sarađujemo sa pravosudnim organima kako bi se istina rasvetlila - rekla je Trivan.

IZJAVA TROJICE AKADEMIKA U prostorijama Demokratske stranke Srbije u ponedeljak će biti održana konferencija za novinare povodom ”beskrupulozne kampanje” protiv predsednika te stranke Vojislava Koštunice, najavio je DSS. Predstavnicima medija obratiće se akademik Kosta Čavoški, član Odbora za odbranu slobode misli i izražavanja, koji je bio aktivan od 1984. do 1989. On će pročitati zajedničku izjavu koju su, pored njega, potpisali i akademik Dobrica Ćosić, osnivač i predsednik Odbora, i akademik Matija Bećković, član Odbora.

Ona je istakla da je interes ”svakog građanina Srbije u ponedeljak, cele Srbije i porodice pokojnog premijera da se istina o njegovoj smrti sazna i u potpunosti razjasni”.

- To je, naravno, u nadležnosti pravosudnih organa koji su nezavisni i na koje niko ne može u pravnoj državi i ne treba da utiče - naglasila je Trivanova.

Predsednik LDP Čedomir Jovanović, koji je ocenio da Koštunica nema nikakvo pravo da se krije od pravde, pozivajući se na navodnu ugroženost političkim progonom.

- Koštunica ne sme biti iznad zakona i odgovor države mora biti hitan, odlučan i beskompromisan - dodao je Jovanović.

Lider DSS je odbacio optužbe i poručio da ne postoji odgovornost niti njegova, niti stranke koju vodi u političkoj pozadini ubistva premijera Đinđića. Koštunica je ocenio da je tužilaštvo zloupotrebljeno u početku kampanje DS protiv DSS i osudio pravosuđe koje se ”uključilo u pravljenje montiranih procesa”.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

GO WEST!

13.03.2011. 17:00

Ner treba pasti na kuknjavu u Kostunicinoj kombi partiji vec treba postupati po dokaznom materijalu.Ako ima materijala protiv njega ,organui reda treba da deluju

Billy D Kid

14.03.2011. 10:47

@GO WEST! - Vlast će naći i materijale i svedoke, ako im se prohte. I paukova mreža ima svoju svrhu, mada je mušica kasno primeti.

MatijaBG

13.03.2011. 17:03

Za koga smo mi glasali 5.oktobra,a govorili su,ko jedini sme da vas pogleda u oci?Pogledaj nas Kostunice i odi na saslusanje.Ako si nevin jos bolje za tebe,imaces priliku da ti tuzis one koji su te pogresno optuzili.Zakon je jednak za sve!

kako nema politickih uticaja

13.03.2011. 19:25

Kako nema ??? Pa zari sudija u Londonu nije to isto [politiziranje] rekao u slucaju 'Ganic' ? I Srbija se na tu odluku nije zalila ?? Mislim da je Kostunica u pravu.

Zoran

13.03.2011. 19:50

Znači ovako, prvo te neko optuži da si kriminalac, a onda ti treba da dokazuješ da si nevin? Ne znam u kom pravu to piše, ali mi se čini da niko ne mora da dokazuje sopstvenu nevinost, već je na tužilaštvu da dokaže da je neko kriv. Princip dokazivanja nevinosti je promovisao sud u Hagu, a naši  na vlasti ga uredno primenjuju.

BMStalker

13.03.2011. 20:28

Prema izjavi portparola DS, Srbija je uzor demokratije svetskih razmera. Srbija se snažno bori sa nepotizmom i partiskim uticajem na sudstvo da time pradstavlja svetski standard za demokratiju. DS je toliko snažno demokratska da u stvari štiti žrtve patiskog gruoašenja i pokišaja nametanja jednopartiskog tumačenja sudskih i istražnih rezultata.

ursss

14.03.2011. 16:19

Svakog dana razlika izmedju ds i ldp se sve vise topi. Tesko nama kad nam Ceda vlada zemljom!