Ujedinjeni sindikati Gradskog saobraćajnog preduzeća Beograd juče je organizovao protestnu šetnju od GSP „Dorćol“ ulicama Knjeginje Ljubice, Cara Dušana, Džordža Vašingtona, Starine Novaka i Bulevarom kralja Aleksandra do Skupštine grada. Između 400 i 500 sindikalaca protestovali su jer se protive nameri osnivača da najvažnije funkcije preduzeća (naplata prihoda i upravljanje saobraćajem) izmeste iz GSP „Beograd“ i povere je privatnom turskom operateru „Kentkart“. Tokom šetnje predstavnici sindikata uručili su svoje zahteve upravi GSP-a i nadležnima u Skupštini grada.


Prema rečima Aleksandra Jokića, potparola sindikata GSP-a, protest je zamišljen kao mirna šetnja kojom su ponovili svoje ranije zahteve, ali i pružili ruku osnivaču kako bi zajedno došli do rešenja problema, sačuvali radna mesta i spasili preduzeće. Sindikati žele da na ovaj način utiču na isključiv stav i ukazali na kršenja zakona. Takođe, oni neće dozvoliti da strani operater diskutabilnog kreditnog potencijala za veoma kratko vreme (10 godina) ostvari enormno veliku dobit (154 miliona evra).

Zahtevi sindikata ne odnose se na povećanje plate, niti na ukidanje markica za prevoz kao što je ranije bio slučaj, ali se i dalje odnose na smenu v.d. generalnog direktora Mileta Radojevića.

– Ovom mirnom šetnjom želimo da pridobijemo Beograđane na našu stranu, i da bi im ukazali da se iz prakse u okruženju potvrđuje pravilo da se cene usluga automatski udvostručuju preuzimanjem poslova od stranih operatera, izjavio je Jokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari