Petak, 11.03.2011.

12:04

Novinari "Svetlosti" podneli tužbu

Zaposleni u kragujevačkom nedeljniku "Svetlost", posle neuspešnog jednomesečnog štrajka zbog neisplaćenih zarada, podneli tužbu protiv poslodavca.

Izvor: Tanjug

Default images

Oni u tužbi podnetoj Osnovnom sudu u Kragujevcu traže u proseku po 350.000 dinara po radniku.

Potraživanja iznose od 280.000 dinara, pa i do 500.000, u zavisnosti od radnog mesta, učinka i od perioda dugovanja, jer neki nisu zarade dobili godinu dana, rekla je članica Štrajkačkog odbora novinarka Olivera Ilić.

Zaposleni, njih 14, članovi sindikata novinara NIG AD "Svetlost", kao i honorarni saradnici tužbu su podneli u četvrtak i, kako je saopštio taj sindikat, na taj potez su se odlučili, jer poslodavac ignoriše pregovore, iako ga na to obavezuju Zakon o štrajku i rešenje inspekcije rada.

Iako su novinari i drugi zaposleni u nedeljniku "Svetlost" potpuno obustavili rad 7. februara ove godine, a direktor i glavni urednik Ranko Milosavljević zbog lošeg stanja u tom listu je podneo ostavku, poslodavac je angažovao privatnu agenciju i organizovao pripremu i štampanje tog nedeljnika.

Nedeljnik "Svetlost" je privatizovan pre četiri godine, da bi 2009. cela tadašnja redakcija, zbog toga što ne dobijaju plate, napustila te novine i pokrenula novi list "Kragujevačke novine".

Nedeljnik "Svetlost", koji postoji od 1935. godine, kupio je za 21 milion dinara tročlani konzorcijum koji čine Gvozden Jovanović, koji je tada bio odbornik Demohrišćanske stranke u Skupštini grada Kragujevca, Vlatko Rajković, bivši kragujevački gradonačelnik, i privrednik Dragoljub Milovanović.

Najveći deo kapitala tog lista čini poslovni prostor površine 440 kvadratnih metara u centru grada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: