Dragan Đilas, potpredsednik Demokratske stranke, sasvim izvesno će biti izabran za zamenika predsednika DS Borisa Tadića na sednici Glavnog odbora, koja bi trebalo da bude održana 20. ili 21. marta, saznaje Danas.


Prema rečima naših sagovornika iz DS, sada se očekuje povratak Tadića iz Japana da bi se, tokom naredne nedelje, posvetili kadrovskim rešenjima za preostale stranačke funkcije, kao što su predsednik Izvršnog odbora, sekretar stranke, internacionalni sekretar. Portparola, koji bi trebalo da na tom mestu zameni novoizabranu potpredsednicu Jelenu Trivan, imenovaće stranačko Predsedništvo, koje po pravilu zaseda uoči održavanja Glavnog odbora. S obzirom na to da je izborna skupština DS održana još u decembru, očekivalo se da će preostale funkcije biti raspodeljene ubrzo posle januarskih praznika. Međutim, kako nam je objašnjeno u DS, u stranci su odmah posle skupštine počela aktivna lobiranja, a predsednik nije želeo da „preseče“, imajući u vidu i neophodna kadriranja povodom rekonstrukcije Vlade Srbije.

Kada je reč o prekomponovanju unutarstranačke hijerarhije, sagovornici Danasa potvrđuju da je fotelja zamenika predsednika uveliko rezervisana za Đilasa. Odmah nakon decembarske izborne skupštine, između njega i Dušana Petrovića, koji se prethodnih godina nalazio na funkciji zamenika, drastično su pogoršani odnosi, tvrde naši sagovornici iz DS. Uticajni Šapčanin osetio se ugroženim, a gradonačelnik Beograda uvideo šansu za snažan politički napredak. Predsednik je postupio kao i uvek. Obojica će i dobiti i izgubiti. Đilas politički i marketinški profitira, ali će Petrović s ministarske funkcije u vladi biti u poziciji da, pored pristupa medijima, direktno kontroliše tokove novca, pa i u onim oblastima za koje je prvi čovek prestonice direktno zainteresovan, objasnili su naši sagovornici iz redova demokrata.

Svi izvori našeg lista ocenjuju da će uloga Dušana Petrovića u kabinetu Mirka Cvetkovića prevazilaziti, i inače nimalo bezazlen, resor trgovine i poljoprivrede. Davaće političku podršku premijeru Cvetkoviću, ispred DS biće zadužen za dnevnu komunikaciju s predstavnicima drugih stranaka u vladi, pre svega s liderom SPS Ivicom Dačićem i Vericom Kalanović, koja će zapravo zastupati lidera URS Mlađana Dinkića, a i legitimisaće dosadašnju moć u vezi s poslovnim sektorom, i državnim i privatnim, a posebno tajkunskim. Dakle, kako ističu sagovornici Danasa, Petrovića ne treba otpisivati kao gubitnika u „rekonfiguraciji“ odnosa u DS, a može se očekivati i da će povlačiti „poluge moći“ u onim sferama gde je Đilas do sada, preko bivšeg ministra Slobodana Milosavljevića, imao nesmetan upliv.

Petrovićev prelazak na funkciju ministra trgovine i poljoprivrede ugrozio je još nečije interese u DS, tvrde izvori našeg lista. Reč je o Pokrajinskom odboru stranke u Vojvodini i, preciznije, vojvođanskom premijeru i potpredsedniku demokrata Bojanu Pajtiću. On smatra da mu je odlaskom Saše Dragina iz Vlade Srbije „zaboden nož u leđa“. Smenom Dragina, bliskog Pajtićevog saradnika, prekinuta je direktna veza između pokrajinske i republičke vlade. Preciznije, uticaj Bojana Pajtića na odluke Vlade Srbije, koji je do sada išao „preko“ ministra poljoprivrede, sada bi mogao znatno da oslabi. Ipak, izvori Danasa iz DS kažu da postoji mogućnost da Dragin ostane u srpskoj vladi, i to na mestu državnog sekretara za poljoprivredu, baš kod ministra Petrovića.

Svi ovi sukobljeni interesi ljudi iz vrha DS za javnost će ostati teško vidljivi. Predsednik Tadić insistira na prevazilaženju ličnih razlika, potpunom jedinstvu i najvećoj mogućoj efikasnosti u poslednjoj godini mandata vlade. Predsednik, kažu naši sagovornici, apsolutno je svestan aktuelnih i potencijalnih konflikata između pojedinaca iz njegovog najbližeg okruženja i „igrajući“ na to gradi balans moći unutar najveće političke organizacije u Srbiji.

Šta o ulasku Dušana Petrovića u Vladu Srbije zapravo misle koalicioni partneri demokrata, SPS i G17 plus, bilo je prethodnih dana, čak i nezvanično, gotovo nemoguće saznati. Mlađan Dinkić nije želeo da govori o ovoj temi, iako je donedavno tvrdio da je Vlada Srbije „talac pojedinih nesposobnih kadrova stranke Borisa Tadića, koji se kriju od očiju javnosti“, što je u javnosti doživljeno kao insinuacija na Petrovića. Na pitanje Danasa da li je moguća saradnja URS i G17 s Petrovićem, „koji se iz senke preselio u Nemanjinu 11“, Dinkić nam je rekao da to treba pre svega pitati članove vlade iz njegove stranke, koji će s novim ministrom imati direktne kontakte.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari