• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sarajlije protestovale zbog hapšenja Divjaka

Policija je blokirala oba prilaza zgradi Ambasade Srbije u Sarajevu, koju grudvama snega gađaju učesnici protesta zbog hapšenja penzionisanog generala takozvane armije BiH Jovana Divjaka u Beču.

U Sarajevu je danas, bez incidenata, završen protest više hiljada građana, koji su tražili puštanje na slobodu ratnog generala Armije BiH Jovana Divaka, koji je uhapšen u Beču po poternici Srbije za zločin u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

Nezadovoljstvo zbog hapšenja Divjaka njegove pristalice su izkazali duvajući u pištaljke i uzvicima podrške ratnom generalu, kao i pogrdnim rečima prema onim koji su ga uhapsili.

Protesti su počeli okupljanjem ispred austrijske ambasade u Sarajevu, a završeni su ispred zgrade srpske ambasade u tom gradu, a prema zgradi srpske ambasade su bacali grudve snega i narandže.

Zgrade u kojima su smeštene srpska i austrijska ambasada, kao i važne institucije u Sarajevu obezbeđivale su jake policijske snage, ali incidenata nije bilo.

Policija je blokirala prilaze zgradi ambasade Srbije, ali su građani bacali grudve snega i narandže u pravcu ambasade.

Učesnici protesta su nosili transparente i Divjakove slike, a uzvikivali su "Jovo Srbine, čaršija je uz tebe", "Izdrži Jovo", "Živela BiH", "Ne damo Jovu", "Svi smo mi Jovo"...

Ovo je drugi dan da su u Sarajevu organizovani protesti zbog hapšenja Divjaka u Beču.

Pre dva dana u Beču je uhapšen penzionisan general Armije BiH Divjak, na osnovu poternice iz Srbije, kojom se tereti za zločine nad pripadnicima JNA u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. maja 1992. godine.

Tada su, prilikom ugovorenog povlačenja, ubijena 42, a ranjena 73 vojnika i oficira bivše JNA.



Crnogorsko Udruženje učesnika ratova od 1990. godine pozvalo je danas Srbiju da povuče poternicu za Divjakom.

Kako je navedeno, Srbija umesto poternice treba da se suoči sa svojom nespremnošću da se suprotstavi političkom pokroviteljstvu za ratne zločine nad pripadnicima srpskog naroda.

"Izdavanje poternica za Agimom Čekuom, Hašimom Tačijem, Ejupom Ganićem, Tihomirom Purdom, Jovanom Divjakom i hapšenje istih, da bi potom bili oslobođeni, vređa dostojanstvo žrtava ratnih zločina, ponižava Srbiju i pravi od ratnih zločinaca nacionalne heroje", ističe se u saopštenju.

Gonjenje i sankcionisanje ratnih zločina, kako je saopšteno, treba prepustiti matičnim državama, uz nadzor evropskih institucija i asistenciju tužilaštava i sudova država nad čijim su državljanima počinjeni ti zločini.

"Događanja po srpskim poternicama prethodnih godina pokazala su da su pravo, pravda i istina u zvaničnoj Srbiji podređeni mišljenjima političkih moćnika sa strane i halabuci i pritiscima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i tzv. Kosova", piše u saopštenju.

Kako je navedeno, ako Srbija ne odustane od poternice za Divjakom rizikuje nove pritiske i novo poniženje.

Ambasador Bosne i Hercegovine u Austriji Haris Hrle izjavio je, ranije danas, da još uvek nemaju pouzdanu informaciju zbog čega je Divjak uhapšen u Beču i da je čak moguće da se radi o "tehničkoj grešci".

"Zemlje Evropske unije koriste program u koji su uneta imena osoba koje treba da budu uhapšene, ali program nije ažuriran od 2009. godine, tako da bi se moglo ispostaviti da je hapšenje Divjaka tehnička greška", izjavio je Hrle za televiziju Federacije BiH.

"Ne možemo još sa sigurnošću tvrditi zbog čega je uhapšen. Početkom sledeće sedmice ministar spoljih poslova Austrije doći će u BiH i doneti više informacija nadležnim vlastima", rekao je Hrle.

On je naveo da je moguće da je reč o propustu Interpola i država Evropske unije.

Ambasador je kazao da je razgovarao sa Divjakom, koji je, kako je preneo Hrle, uputio izvinjenje prijateljima, porodici i građanima što ih je doveo u stanje neizvesnosti.

Nekoliko stotina ljudi okupilo se juče pred austrijskom ambasadom u Sarajevu, a zatim ispred Predsedništva BiH, skandirajući "Vratite nam Jovu" i noseći transparente "Da li je žrtva sada postala zločinac?".

Divjak je u poruci koju je preneo Hrle ponovio da se ne oseća krivim zbog događaja u Dobrovoljačkoj ulici, navodeći da je dao doprinos da ne dođe do veće nesreće.

"Hvala svima koji preduzimaju mere da se pravnim putem reši nastali problem. Uveravam vas da će istina i pravda ovaj put pobediti", navedeno je u Divjakovoj poruci.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image