Uz gardu Vojske Srbije ispred Doma Narodne skupštine i himnu „Bože pravde“, poslanici republičkog parlamenta juče su počeli prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja, na čijem dnevnom redu je 17 zakonskih predloga i kadrovskih odluka, među kojima su i izmene Zakona o planiranju i izgradnji, kao i predloženi zakoni o socijalnoj zaštiti i o sportu.

Očekuje se da će ova sednica sredinom naredne nedelje biti prekinuta i da će se parlamentarci po hitnom postupku posvetiti rekonstrukciji Vlade Srbije, odnosno izmenama zakona o ministarstvima i izboru novih ministara, umesto predstavnika G17 plus koji su podneli ostavke. Polaganjem zakletve novih članova vlade praktično će biti stavljena tačka na rekonstrukciju o kojoj se priča poslednjih šest meseci.

Jelena Trivan, potpredsednica i poslanica DS, potvrđuje da postoji načelna mogućnost da redovna sednica Skupštine Srbije bude prekinuta da bi se na dnevnom redu našle izmene zakona o ministarstvima i rekonstrukcija vlade. Na pitanje da li će temu rekonstrukcije pratiti i rebalans budžeta, odnosno izmene zakona o državnoj kasi za 2011, Trivanova kaže da je to načelno moguće ukoliko vlada bude zahtevala i ako „predlog rekonstrukcije i zahtev iz vlade stignu dok bude trajalo zasedanje“. Očekuje se ipak da će se o rebalansu budžeta raspravljati na posebnoj sednici.

Šta će rekonstrukcija, osim spajanja ministarstava ekonomije i NIP doneti, koji resori će biti spojeni i koja kadrovska rešenja treba očekivati, juče je bilo teško saznati. Iako se juče spekulisalo da postoji mogućnost da se energetika, kojom rukovodi Petar Škundrić, pripoji prostornom planiranju, ministar Oliver Dulić rekao je da ne zna šta će se desiti i istakao da je rekonstrukcija pitanje za premijera Cvetkovića i lidere stranaka vladajuće koalicije. „Za nekoliko dana biće sve poznato“, zaključio je Dulić.

Snežana Samardžić Marković, ministarka omladine i sporta i potpredsednica G17 plus, najavila je da će detalji dogovora u vladajućoj koaliciji biti saopšteni u petak, kada se završe svi razgovori. „Važno je da se sada svi koncentrišemo na novi zakon o vladi i očekujemo da će on što pre ući u skupštinu. Moj resor ostaje, videćemo dalju kombinatoriku“, rekla je ona. Samardžić Marković nije želela da govori o personalnim rešenjima, ali je potvrdila da Zoran Stanković ostaje kandidat G17 za ministra zdravlja.

Inače, i jučerašnja sednica parlamenta protekla je bez Mlađana Dinkića i Verice Kalanović, koji su najavili da će se uskoro pridružiti poslaničkom klubu G17 plus. Kada će Administrativni odbor potvrditi njihove mandate i koga će oni zameniti u poslaničkim klupama još nije poznato. Predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić Dejanović rekla je Danasu da još nije dobila ni zahtev G17 o promeni imena poslaničkog kluba u Ujedinjeni regioni Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari