NOVOSTI UŽIVO IZBORI 2024 SA LICA MESTA

Balkanski scenario za Libiju!

M. Z. R.

02. 03. 2011. u 10:28

Pojedine zemlje NATO razmatraju kombinovani udar na Gadafija. Kontraofanziva režima

LIBIJSKE trupe u sredu su bile u kontraofanzivi, dok zapadne sile kuju planove kako da slome pukovnikovu silu. U igri je i „recept“ sa Balkana!

Zapadni, pre svih američki mediji, javili su da pojedine zemlje NATO, iako zasada zvanično isključuju vojnu intervenciju u Libiji, ipak prave planove o vojnoj akciji ili uvođenju zone zabranjenog leta. Prema ovim saznanjima, jedna od opcija su vazdušni napadi na Libiju kao na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. godine, a druga - da se uvede zona zabranjenog leta kao u Bosni i Hercegovini 1993. godine.

- Takvi razgovori se vode, ali još nema odluke - rekao je visoki zvaničnik EU, koji je zahtevao anonimnost.

NATO je saopštio da bi bilo kakva odluka o zoni zabranjenog leta nad Libijom zahtevala saglasnost Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali da je to nerealno očekivati, jer je Rusija već saopštila da se s tim ne slaže. Neimenovani diplomata podsetio je da ni u napadu na SRJ 1999. godine nije postojala odluka SB UN. U slučaju da se NATO odluči uvođenje zone zabranjenog leta nad Libijom, učinio bi to prema modelu korišćenom tokom rata u BiH.

- Na Balkanu je to dalo važne rezultate i sprečilo Miloševića da bombarduje nenaoružane civile. Mislim da bi to moglo da uspe i u Libiji, i na taj način bi Gadafi bio sprečen da bombarduje delove zemlje koji više nisu pod njegovom kontrolom - rekao je šef italijanske diplomatije Franko Fratini.

Prvi čovek Centralne komande američke vojske, general Džejms Matis, rekao je u Senatu da bi pre stvaranja zone zabrane leta morala da bude bombardovana libijska protivvazdušna odbrana.

Gadafi na sve odgovara - žestoko:

- Da li žele da još jednom postanemo robovi kao što smo bili robovi Italijana? To nikada nećemo prihvatiti. Ući ćemo u krvavi rat i hiljade i hiljade Libijaca će umreti ukoliko SAD ili NATO u njega uđu - kazao je Gadafi u govoru u Tripoliju, koji je prenosila državna televizija.

On je rekao da će se njegovi sledbenici protiv ustanika boriti do „poslednjeg muškarca i poslednje žene“. Ponovo je optužio Al kaidu za organizovanje nereda i još jednom pozvao UN i NATO da formiraju komisiju za utvrđivanje istine o dešavanjima u Libiji.

- Ohrabrujem vas da otkrijete koji je to miroljubivi demonstrant ubijen. U Americi, Francuskoj, svuda, ukoliko narod napadne oružarnice i pokuša da ukrade oružje, oni će ga ubiti - rekao je Gadafi.

On je najavio i da će zapadne banke u Libiji biti zamenjene onim iz Kine, Rusije i Brazila.

- Bog, Muamer i Libija! - uzvikivale su pristalice.

Vojnici lojalni pukovniku Gadafiju povratili su u sredu grad Brega na istoku zemlje, što je praktično njihov najveći uspeh od početka sukoba.

Očevici su izjavili da su videli da dva aviona bombarduju istočni deo grada Adždabijaha, 75 kilometara od Brege, i da Gadafijeve snage napreduju i ka tom mestu.

Situacija na terenu je, tako, postala još komplikovanija, bez jasnog teritorijalnog razgraničenja Gadafijevih pristalica i pobunjenika.

Arapske zemlje poručuju Zapadu da vojna intervencija nije rešenje i zalažu se za jedinstvo i integritet libijske teritorije, pozivajući režim u Tripoliju da prekine nasilje i poštuje „legitimna prava“ građana.

Američki sekretar za odbranu Robert Gejts uputio je u utorak dva ratna broda prema Libiji, sa 400 marinaca „koji bi trebalo da pomognu pri eventualnoj evakuaciji i učestvuju u humanitarnim operacijama, ukoliko to bude bilo neophodno“.

Libijski policajci i sledbenici vođe Gadafija predali su u sredu pomoć u hrani i vodi za više hiljada državljana Bangladeša koji pokušavaju da napuste Libiju, a sada se nalaze na ničijoj zemlji - na granici sa Tunisom.

- Dobrodošli ste u Libiji, nemojte da odlazite - rekli su im. Prema navodima italijanske agencija ANSA, policajac koji je u ruci držao Gadafijevu sliku obratio se novinarima, rekavši da „nema nijednog razloga da strani građani napuste Libiju“.

AL KAIDA I IRAN

SEKRETAR za odbranu SAD Robert Gejts izjavio je da protesti širom arapskog sveta nikako ne idu naruku terorističkoj organizaciji Al kaida i Iranu, zato što su doveli do zbacivanja režima u Egiptu i Tunisu i pokrenuli demokratske promene.

- Na ovaj način Al kaida ostaje bez svog glavnog argumenta da je ekstremističko nasilje jedini način oslobađanja od autoritarne vlasti - kazao je šef Pentagona.

On je rekao da primer uglavnom mirnih pobuna „predstavlja problem i za Iran koji bi vremenom mogao da postane akutniji“.

- Razlog je velika razlika u ponašanju vojske u Tunisu i Egiptu i, osim kratkotrajnog perioda nasilja, u Bahreinu, s jedne strane, i divljačke represije koju Iranci vrše nad svakim ko se usudi da demonstrira, sa druge - kazao je Gejts.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (92)

dule

02.03.2011. 11:42

SAD su u strahu da Libija moze da potone u gradjanski rat.Utaban sistem(znamo za Balkan)da prvo zavade,pa se onda strasno plase te iz straha moraju da vojno intervenisu(razlog opsade Libije).Potom dobro vode racuna da njihovo uvodjenje demokratije prodje sa sto vise zrtava(nebiraju sredstva)a onda njihove zlocine demokratski nazovu,kolateralna steta.Potom proglase Gadafija zlocincem,i trba da mu se sudi.Tako je sa Milosevicem,tako je sa Sadamom,tako ce biti(300%)sa Moamerom.

Željko

02.03.2011. 11:49

Pukovniče samo napred udri te strane plaćenike i domaće izdajnike.Iza svega stoje Amerikanci kojima je stalo da dodju do libijske nafte.

filipo

02.03.2011. 20:59

@lena - Nije prvi puta. Vec su osamdesetih godina amerikanci izvrsili bombardovanje njegove rezidencije i "svi se vratili" na sta je Gadafi odgovorio izlozbom olupina na plazi za koje je licno platio da se izvade iz mora. Licno mislim da mora da se pomiri sa sudbinom i da ovaj problem resi sto brze, slomom placenika jer tako je najmanje zrtava a ne da se prenemaze kao Milojko.

rebro

02.03.2011. 12:46

@adelita - A od koga bi da je oslobodis? Od Gadafija i da onda dodju ameri da otmu naftu kao sto rade u Iraku?

Velimir

02.03.2011. 13:17

@adelita - Oslobadjaju ga oni koji suiz Afrike u lancima uvozili robove,polovinu zemljine kugle drzali i danas drze kao kolonije i koji su i Srbiju oslobodili od KiM i drugih teritorija.

Sloba

02.03.2011. 12:40

Do konacnog oslobodjenja Libije od strane NATO pakta, Adelita. Valjda ce Libijcima ameri biti bolji od njih samih. Kao i u Srbiji.

SM

02.03.2011. 12:53

Ja želim svakom narodu da ima vlast kakvu želi.UU slučaju Libije kao i u svakom drugom nasilnom rušenju režima 2O do 3O% hoće da nametne svoju volju.To nije demokratija čak ni onda kad amerika podržava takvu demokratiju. Zato sam ja uvek na strani demokratije a ona je u ovom slučaju na strani Gadafija.Libijci nek mole boga da im Gadafi poiživi.Posle će im biti gore nego nama.

Dragce

02.03.2011. 13:08

Ameri sprovode svoju demokratiju ali Gadafi nije od juce.Svi scenariji su im slicni,samo im treba prodane duse koje ce da sprovedu njihove planove.Kolko ja znam Libijcima nije bilo lose...

zoranS

02.03.2011. 13:12

Gadafi samo požuri dok te ameri nisu optužili da upotrebljavaš biološko ili atomsko oružje ,jer će se tada oni umešati.A gde se ameri umešaju zbogom demokratijo.

Dragan

02.03.2011. 13:15

"SAD su saopštile da Libija može da potone u građanski rat ukoliko libijski vođa ne obustavi četvorodecenijsku vladavinu."Šta SAD briga???! To su unutrašnje stvari Libije. Libija ne preti nikome, a SAD malo da čisti po svojoj kući. Kada će već jednom ovaj svet preći na alternativne izvore energije, da prekinu da se biju oko nafte. Eno im solarna energija, svi je imaju podjednako.

Miša

02.03.2011. 13:23

Svaka diktatura je bolja od anarhije. Kako Ameri usrećuju narod i donose demokratiju vidimo već deset godina u Iraku. Bitno im je samo da preuzmu izvore i rafinerije nafte, a narod će ionako izginuti međusobno. U Libiji je očigledan dokaz istorijske činjenice da je vojska osnovni stub odbrane države. Država se raspada i nestaje kada je slaba vojska. Vojska je osnovni stub odbrane države, slaba vojska nestaje država!

darko

02.03.2011. 13:27

Djenerale samo napred,nikako da dozvolis toj bandi i grupi stranih placenika pod okriljem amerike,da unesu razdor u toj Zemlji,sva podrska Gadafiju koji casno brani svoj narod od kojekakvih tamo placenika..

MatijaBG

02.03.2011. 13:28

Evo nacionalisti i radikali prilike da se dobrovoljno javite u Gadafijeve oruzane snage i da mu pomognete u ratu kad ga toliko volite ili opet vodite "oslobodilacke ratove"iz fotelje i krijuci se od mobilizacije kao kad je Krajina padala i kao sto ste za vreme bombardovanja branili Kosovo!!!Blago nama s vama!

filipo

02.03.2011. 20:47

@Bojan - Zavrsio je vojnu akademiju i to u SFRJ tako da Matija nije potreban da mu prevodi a nije sebi zalepio ni jednu epoletu koju nije zasluzio normalnim putem.

Mladen Radovanovic

02.03.2011. 14:23

Jeste, u Libiji moze da izbije sveopsti gradjanski rat ali ce Amerikanci da pomognu narodu Libije kao i narodu Avganistana, Iraka, Vijetnama, Koreje... da taj rat preraste u kataklizmu!

samka

02.03.2011. 14:36

Napred generale, avijocijom i teskom altilerijom na svoj narod. Brani svoj narod od stranog neprijateli i ubij ga sam. Plasim se da ti kraj nije daleko. Zavrsices na isti nacin kako su zavrsili mnogi pre vas.

Pukovnik ili general?

02.03.2011. 14:40

Ne, nego marsal i to dozivotni kao sto je bio i "najveci sin nasih naroda i narodnosti"!

Anti USrA

02.03.2011. 14:47

Ne daj se Gadafi! Zele da naprave isto ono sto su napravili i u bivsoj Jugoslaviji. Ne dozvoli im da uzmu sto im ne pripada. U nasim ocima ti si heroj!

MatijaBG

02.03.2011. 14:48

Ljubazno cu zamoliti novosti za prevod poruka podrske srpskih nacionalista na jezike naroda tj.plemena Libije!!!Pukovnik Gadafi me je pozvao i rekao da moze prevesti samo svoje ime!!!Njemu sad jako znaci podrska radikala iz Srbije!

Krle

02.03.2011. 17:42

@MatijaBG - Pošto te je nazvao Gadafi, znači da možeš sam da prevodiš poruke podrške iz Srbije. Možda ćeš kao nagradu da dobiješ neko naftno polje u Libiji.

zoran

02.03.2011. 18:17

@MatijaBG - Šta ti znaš šta je globalizacija ili novi svetski poredak. Mladiću moj svetov vladaju MULTI NACIONALNE KOMPANIJE, i ovo sa Libijom je samo interes otimanje energije, zar nije lep primer IRAK. Naftu crpe a narod se međusobom ubija.

zoran51

02.03.2011. 18:43

@MatijaBG - Matija BG imaš glavu da bi njom razmišljao, 0vo nije Gadafijev hir već multi nacionalnih kompanija koje vladaju svetom. Ja nikad nisam bio niti ću biti radikal a pgotovo ne Šešeljev, ali sam protiv GLOBALIZACIJE i novog svetskog poredka gde bogati postaju sve bogatiji. Pa vidiš šta je danas sa IRAKOM narod ratuje među sobom a nafta odlazi kompanijama, dali taj narod bolje živi danas ili pod SADAMOM.

zoran

02.03.2011. 15:48

Dosta pametovanja srbi! I vi ste na isti nacin kao i u Libiji bili placenici od strane Amerike(isli ste u Madjarsku na obuku kako da rusite sopstvenu zemlju i drzavu) i srusili ste nasilno, legalno izabranog predsednika i vladu....

rafaello

02.03.2011. 15:53

žele da slome libiju kao i jugoslaviji, nče amerika odustati sve dok ne pokori sve narode ali nakraju če ispasti velika budala jer če to biti njezin kraj kao i prethodnim imperijama zapada i istoka...nem ate sile koja može pokoriti narode ...isti scenarij ako pšrilikom ulaska NATO trupa i " biblijksi izgon" alabanaca od kobajagi srpskih snaga hipokriziaj politička američka i natovska ..jednom če doživjeti pravi brodolom ako neče u bliksom istoku!!!

zoranSan

02.03.2011. 16:00

Podrška Gadafiju nadam se da će konačno demokratija pobediti.Samo se nadam da će pre on osloboditi Libiju nego što će SNN i BBC otkriti da Gadafi ima biološko oružje pa će ameri morati da zaštiti svet.

Dragan Popovic

02.03.2011. 16:10

Intervencija? Bice to praznik za oci i usi imajuci u vodu da je Libija kupila PVO sisteme S300 od Rusije.

bube

02.03.2011. 19:55

@Dragan Popovic - Daj boze da im neko stane na suprot kada nije znao Milosevic propovedajuci mi smo mirovan narod pa smo zato i tako prosli.Da smo mi imali te rakete Nato bi se raspao.

pnedic

02.03.2011. 16:38

Ako je Gadafi u pravu da je sve organizovala Al Kaida, i posto vidimo da se ameri ponovo spremaju da malo ratuju "za odbranu demokratije", onda je jasno ko finansira Al Kaidu ! Na osnovu prica koje sam cuo od par nasih ljudi koji su su dosli odande, izgleda da je Gadafi u pravu - gomila udrogiranih i pijanih "boraca za demokratiju". Zna se ko moze da ih finansira. Amerima je opet stalo samo do besplatne nafte. Em bi da potrose svoj ratni budzet, em bi opet besplatne nafte.Drzi se Gadafi !

sivi soko

02.03.2011. 19:50

@pnedic - Neboj se Amerikanci nisu blesavi Evropska unija placa sve jer to sto amerikanci ucestvuju u ratu sve naplate a i najveci su duznici koje ne podmiruju.Ni Obama nemoze da zaustavi Americku gramzivost za prevlas i kontrolu nafte.

jovan

02.03.2011. 16:43

nedaj se PUKOVNICE nedaj bagri sa zapada da ti krade naftu i razrusi zemlju,pozdrav za zorana svaka cast na komentaru

Vlajko

02.03.2011. 16:50

Gadafi ne shvata da ce se Amerikenjci boriti do poslednjeg Libijca. Njih interesuje samo nafta...

Ptičica

02.03.2011. 17:09

Nažalost evo nam sigurnog početka još jednog rata koji vrlo lako može prerasti u veliki globalni rat....Uživo gledamo početak kraja....Spremajte se ljudi...

Bata Dosen

02.03.2011. 22:43

@nenad - U tom slucaju su pobedile Zapadne demokrate kao i u Srbiji , Iraku , Afganistanu da ne pomionjemo daleku proslost za mladje citaoce Vijetnam .Sto nikako nevalja za Libijce i njihovu decu i buducnost , jer ce ostati bez iceg .

virdus

02.03.2011. 18:27

...sad ce ameri da otkriju neke logore,neke grobnice,neke razloge za intervenciju...stalno ista prica,pa dokle ce vise...pravi su kauboji sve ce da nas porobe kao indijance...

Ljubce

02.03.2011. 19:03

Bar ih mi Srbi razumemo... mi smo to vec prosli, a mozda cemo jos morati da prolazimo... drzi se Gadafi!!!

Buha Radivoje

02.03.2011. 19:28

Ne dozvoli pukovnice da ti vreme iscuri, pobij bandu za sedam dana, pre nego NATO i USA stignu organizovati rat, ne daj da se problem internacionalizuje, resi ga sam u svom dvoristu, brzo i efikasno, onda sedi i u miru napisi istoriju.

Tomislav Kresovic

02.03.2011. 19:57

SAD i Velika Britanija će u narednih nekoliko nedelja organizovati vojnu akciju "humanitarnog karaktera" prema režimu Gadafija ,a na "poziv" libijske opozicije.Pored sankcija EU i Un nad Gadafijem i i njegovom porodicom treba očekivati i sukobe unutar same porodice pukovnika Gadafija.Interestno je "pasivno" posmatranje Ruskije na sukobe u Libiji jer kriza u Libiji odgovara rastu cene ruske nafte.

Kakadu

02.03.2011. 20:20

Čini mi se da je Gadafi u pravu Libija će ostati bez nafte kao i Irak, a na mala vrata će ući i Alkaida!

Бранко

02.03.2011. 23:45

@Sunce - Da vidimo pravo lice zapada? Mi smo ga videli 1999? Videli smo ga u Vijetnamu, Iraku, Avganistanu. Da li je to lice tako lepo da zelimo ponovo da ga vidimo.

zoran51

03.03.2011. 10:50

@Sunce - Sunce moje, prođe decenija i videli šta je ,,milosrdni anđeo,,. Zlotvori su ubijali decu icivile sa nekoliko hiljada metara visine bacajući bombe svakojake nemajući hrabrosti da stane vojnik ispred vojnika, kukavic su nas noću najviše bombardovale.

Time Traveler U.S.A

02.03.2011. 21:43

Sveje ovo ZAVIJENO U VELIKU LAZ Kao napad na Yugoslaviju"2.000.000mrtvi albanaca-Zbegovi Siptara"OVAKO SE OTIMA NAFTA! Kadafi kakav takav imaju svi Libijci besplatno socijalno i skolstvo!Kada dodje"Demokratska DIKTATURA"imacu narodne kuhinje nece imati struje kao Irak nerma socialnog nema skolstva ima 3miliona da proteraju u zbegove!Kadafiju treba dobrovoljno pomoci taj nije PRIZNAO"nezavisno"Kosovo!Podrska Libiji!

Ali

03.03.2011. 10:21

@Time Traveler U.S.A - Mora da su od tebe naucili da lazu ti Time Travelere pa ko je rekao da je 2.000000 Albanaca poginulo to je tvoja izmisljotina ti druze moj sanjas i po danju izgleda,a sto se nezavisnosti Kosova tice ona jeste nezavisna i suverena zemlja priznala ili ne Libija.

Бранко

02.03.2011. 22:11

Treba li da Gadafi ostane na vlasti ili ne, treba da odluci libijski narod. To sto amerika hoce da uvek mesa svoje prljave i krvave ruke kao i kod nas i da tamo sicari za sebe govori da vuk samo menja dlaku, ali razbojnik ostaje razbojnik. I najpostenija devojka moze da bude silovana i ljudi ce da se sazale, ali ako posle toga silovanja pocne da ljubi nasilnika svi ce misliti da ona nije zrtva nego djubre

benghazi

02.03.2011. 22:13

Ne mogu da verujem da toliko ne shvatate sta se ovde desava. Covek koji je na vlasti 42 godine i 700 biliona dolara je njegova zemlja dobila od nafte od kako je otkrivena, je dozvolio da mu narod zivi kao u centralnoj Africi....i kako ne shvatate da ubija sopstveni narod. Libjci trebaju samo zonu zabrane leta, sami ce se sa njim obracunati.Verujte u Benghaziju sam i znam sta govorim....ovde je sad pitanje opstanka GADAFI I NJEGOVI SINOVI I PLACENICI ILI OBICAN NAROD.

S

02.03.2011. 23:16

@benghazi - Naravno da je pitanje opstanka, kada su ljudi upali u magacine i pokrali naoružanje, i pucaju na regularnu vojsku i policiju. Demonstrant ne nosi kalašnjikov, i nema protivavionsko i teško artiljerijsko naoružanje. Ti ljudi su sopstvenu zemlju gurnuli u građanski rat, zarad tuđih interesa. Da li treba da obore Gadafija ili ne, ja to ne znam, ne živim tamo i ne poznajem prilike u Libiji, ali nisam siguran da će im se dopasti sistem koji će se uspostaviti.

Bata Lole

02.03.2011. 23:23

@benghazi - Uz vas smo brateVi tamo, Libijski narod najbolje i jedini znate istinuNe dozvolite da vam spoljni svet. prijteljski naklonjen ka vasoj nafti uredjuje drzavu.Ne ponovite nasu gresku, gde smo teror Slobodana i Mire zamenili zutim terorom i uvodjenjem u neki kvazi demokratski svet.Ne dozvolite da budete parije bilo kome i bilo kad.Nedao vam bog da vam slobodu donese 6 flota, i cuvajte se vesnika demokratije kakve su nama prijatelji iz Lenglija nametnuli i nemozermo da ih se resimo vec 10godina

Mishel

03.03.2011. 01:32

@benghazi - Nemaš ti blage veze šta pričaš. Ili imaš ali su ti za to platili? Kad je tako i kad se narod navodno podigao, šta će tamo teroristi iz Al Kaide? Kome su oni doneli slobodu osim smrti koju seju po svetu. Šta će bre talibani u Libiji? Jesi li ti normalan? Što narod beži u susedne zemlje? Što se ne bore protiv vojske ako su se podigli? Beže od tvog i talibanskog zuluma i zločina.

Боки

03.03.2011. 02:02

@benghazi - Аха сада ће да их 'усреће' стране компаније као што су и Србију.У Либији се никад није гладовало зато ти је коментар провидна пропаганда.

gox

03.03.2011. 02:10

@benghazi - Slabo ti se ovde narod razume u politiku. Otkad su nas Ameri isprašili a Rusi zaštitili nikako da se snadjemo u vrlom svetu. Ono što ne želimo sebi mi podržavamo kod drugih... najjadnije je kad ga oslove sa "pukovniče"...Strašno je što diktatori urade narodu....

darko

03.03.2011. 06:48

@benghazi - a koja to vlast ne ubija svoj narod ,gde ti živiš u Duznilendu?

nisitiubenghaziju

03.03.2011. 08:13

@benghazi - Pitaj Talijane i anglosaksonce i njihove kompanije koliko su one zaradile biliona dolara od Libije i libijske nafte. Malo se informisi oko stanja u Libiji prije ove pobune, na kraju krajeva sta ces tamo ako je kao u centralnoj africi i ako je lose bilo? Pomalo apsurdno zar ne...

Jazon

03.03.2011. 09:16

@benghazi - Mozda Vi tamo to vidite bolje od nas u Srbiji! Ali konstatacija ili Gadafi ili obican narod je glupost! Voleo bih da nisam u pravu ali ta konstatacija glasi ovako: ili gadafi ili obicni germanski mocnici!

zoran51

03.03.2011. 11:01

@benghazi - benghazi da bi ti shvatio primer : Irak  jer Sadam bio proglašen za hitlera i diktatora koi ima atomsko oružje šta je bilo od svega istina? Narod je i dalje siromašan a multi nacionalne kompanije izvlače crno zlato, možda si shvatio.

zoran

02.03.2011. 23:12

Libija nije EX-Yu niti je pukovnik Gadafi ni S.Milošević i Tudjman.A ovi iz Srbije što se pridružuju sankcijama su čudo nevidjeno,uveli bi ih i Srbiji kada bi dobili zadatak

Apostol

02.03.2011. 23:22

Udri brate Gadafi po svima koji su uzeli oruzje protiv tebe i tvoje vlasti i ne dozvoli da ti americki i NATO fasisti kroje njihovu demokratiju. Pozivam sve Srbe da podrze Gadafija, jer on nikad nije priznao Kosovo. Molim se Gospodu Bogu za Gadafija da pobedi i da dokaze svima njegovu moc. Ziveo ti meni Gadafi i Bog te blagosivao. Veliki pozdrav od brata Vase iz Australije.

Srecko

02.03.2011. 23:29

Pogledajte bolje ovu sliku, i na noj cete najbolje videti standard u Libiji.Ako neko vidi los auto neka se javi???Mozda se bune neki separatisti, sto je daleko od ociju i usiju.....sklono je manipulaciji...

Dragana

03.03.2011. 05:33

Jedini nacin da zapad izadje iz krize i da opstane takav kakav jeste je da ubija druge...

dule

03.03.2011. 09:02

Na Balkanu je to dalo vazne rezultate i sprecilo Milosevica da bombarduje nenaoruzane civile.Ali nije dodao da je zato NATO bombardovao civile i na 1000-de pobio,bez odobrenja SB.Izjavio je sef Talijanske diplomatije koji tako ljubazno gura Srbiju u EU.A sa druge strane Srpska diplomatija tako ljubazno ubedjuje narod da je NATO nesto predivno i da ce Srbiju u nedaj Boze samo ta fasiinstitucija sacuvati.Koliko je debeo obraz Fratinija,u ovih drugih je jos deblji,a i prljaviji.

srdjan

03.03.2011. 09:07

Ako ste u bengaziju gospodine, onda znate da su najvise ubijeni upravo pukovnikovi pristalice,nije vase da pricate drzavnoj politici jer ste tamo gde jeste zbog para a ne zbog moralisanja. Ja pratim izvestaje u evropi i ocigledan je sablon propagande kao 1999. Sud u hagu dize ekspres optuznicu protiv pukovnika, s druge strane 8 godina se pravi gluv za trgovinu organima.Pukovnik za sada nije pokrenuo borbenu ofanzivu jer ocigledno nece da ubija svoj narod-i budale dozivljava kao njegove budale.

Jazon

03.03.2011. 09:13

Ne treba navijati za Gadafija ali jos manje za Kapitaliste (cije je ovo Maslo!) To sto Libijci zive u krajnjoj bedi je problem Prosvecenosti! Vera ih je dovela u to glupo stanje pa moram da napisem :Tako im i treba! Ovde nije problem Gadafi i sinovi vec moc! i to NATO moc! Sad ce oni uz Madlen Olbrajt koja "voli" libijski narod,Klintona i Dzemi Sija i da ne zaboravim jos jednog zlocinca Solanu da prave "Demokratiju" u Libiji bombardujuci sirotinju!! Sve je to odavno skuvano u Germanskoj kuhinji

Ljubodrag

03.03.2011. 09:59

Naravno da se radi po scenariu iz 99"-god. To svaki SRBIN zna jos od pre mesec dana nismo mi glupi kako nas oni smatraju. Srbijo pogledajte ovaj dokumentarac i bice vam sve jasno

Deja vu

03.03.2011. 10:17

Šablon, princip, isto... SFRJ, SRJ, Kuvajt, Irak, Avganistan i moglo bi se još. Oko 200 lokalnih i regionalnih ratova (posle WWII) u režiji američkih cionista. U celoj ovoj priči, zapanjujući je stav "oficijelnog" dela države. Toliki stepen snishodljivosti, poniznosti i bečašća prema zapadu. A dug Srbije 2o i kusur milijardi dolara. Od toga,znacajan deo upravo Libiji. Eh, Gadafi, pobij g.. i gotova stvar. Ne budi kao srpski političari, beskičmenjak.

ciga

03.03.2011. 10:27

Neoj da ste takvi ljudi,jel vidite da zvanicna Srbija zauzima stav da je zapad u pravu,pa bi bilo dobro da i mi kao ovcice sledimo primer svojih dobrih pastira

Gazia

03.03.2011. 11:19

Nema druge zapad mora u rat. Direktori banaka i velikih giganata su pokrali i doveli do krize. Sada Obama mora da izvlaci zapad iz kolapsa sa nastampanim bilionima, a to treba nekako opravdati. Zato, rat je jedino resenje i zauzimanje naftnih postrojenja i tu se nece zaustaviti, u Kini ce pokusati da naprave haos. Rusija nije takodje "bezbedna". Sve one koji napreduju treba unazaditi, jer je to zapadna parola. Zapad je veliki lazov...

polarizacija Zapada

03.03.2011. 18:57

@Gazia - Polarizacija Zapada je vec odavno planirana i izvodi se polako a i mi je osecamo. EU zeli da vidi ledja americkoj vojsci i uticaju i uspevaju da ih potiskuju na Kosovo, Tursku, Grcku.Mnogobrojni jezici koce Eu u stvaranju jedinstvene vojske a iza zavese se bore i za uticaj na naftnim poljima. I vodeca uloga je problem u EU zbog cega Englezi ne napustaju USA i to i koriste.

Grunf

03.03.2011. 11:33

Pa ko smo mi da obustavljamo odnose sa Libijom.Muka mi je od ovih nasih poltrona.Pa i sto se i nama desavalo 99.Molim ljude koji ne poznaju situaciju u Libiji da nesalju komentare zarad ljudskih prava.Amerikanci i Al Kaida nastavljaju dalje,dok se Amerikanci ne uguse u Islamu..

milco

03.03.2011. 14:58

@Grunf - Veoma mi je cudno da ceo svet jos nije shvatio, da ovde ide rat izmedju EU i USA a nikako ne izmedju postenih gradjana.

God of War

03.03.2011. 17:04

Opet stizu velike sotone, opet se spustaju lesinari (ameri) gde im UOPSTE nije mesto (u Crveno More), bolje reci izmedju Afrike i Azije predstavljajuci se kao "humanitarni mirotvorci" ili 'vojni humanitaristi' (kako god), opet izigravaju "velikog imperatora sveta"..Sve dok nekome stvarno ne pukne film, a kad tome, od njih (amera) i njihovih stalnih preteranih i neprestajucih izsiljavanja stvarno dosadi i pukne mu film, bice to onda i to nesto stvarno neopisujuce za njih ("velike amere").