Vlada u četvrtak o studentima

Ministarstvo finansija prihvatilo je predlog da se samofinansirajući studenti koji su dali sve ispite prebace na budžet.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 11.11.2008.

01:01

Default images

Takođe, Ministarstvo je prihvatilo i da studentima koji su ispunili uslov država plati troškove studiranja ove školske godine. Ministarstvo finansija je zaključilo da će se realizacija tog predloga obezbediti preraspodelom postojećih finansijskih sredstava za 2009. godinu, bez povećanja budžeta, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

"Vlada Srbije trebalo bi na sednici u četvrtak da se izjasni o tom predlogu", kazao je prodekan Fakultata političkih nauka David Bakić i naveo da bi sredstva trebalo da se obezbede preraspodelom među fakultetima.

Prema podacima koje su fakulteti dostavili Ministarstvu, još 4.500 samofinansirajućih studenata, mimo zakonom utvrđene kvote od 20 odsto za prelazak na budžetsko finasiranje, ispunjava uslove za upis naredne godine.

Među njima je 508 onih koji su dali sve ispite i koji će preći na budžet, dok će ostalima koji su osvojili više od 42 boda biti plaćena ova školska godina, ali neće menjati status.

Ministar prosvete Žarko Obradović ranije je izjavio da se na fakultetima i višim školama na teret budžeta školuje više od 100.000 studenata.

Ovo rešenje, koje su pre Ministarstva finansija prihvatili studenti, predložio je ministar prosvete.

Bakić je rekao i da je fakultetima upućena preporuka da se studentima starijih godine koji ispite polažu prema starim nastavnim programima, omogući bezuslovan upis naredne godine studija.

On je naveo da je fakultetima koji su naplaćivali prenos bodova iz prethodnih godina preporučeno da studentima vrate novac.

Zahtev studenata je bio i smanjenje cena školarina, o čemu će se, kako je Bakić naveo, raspravljati tokom ove školske godine.

Podsetimo, Ministarstvo prosvete predložilo je, na sastanku sa predstavnicima studenata, da svim studentima koji nisu na budžetu, a imaju neophodni minimum od 42 boda i koji su stekli uslov za upis naredne godine studija, bude plaćena školarina za tekuću školsku godinu.

Student prodekan Tehnološko-metalurškog fakulteta Vladimir Smuđa rekao je ranije za B92 da studenti tek treba da odluče hoće li ovakav predlog prihvatiti.

“Studenti koji nisu ispunili kvotu, koji nisu ušli u kvotu proširenja od 20 odsto, a imaju 60 bodova, biće upisani na budžet”, kaže Smuđa.

“Studentima koji su ostvarili 42 i više bodova, a nisu ušli u budžetsko proširenje, država će finansirati školarine. Dakle, oni će biti upisani kao samofinansirajući, ali će država da plaća njihovo samofinansiranje”, objašnjava on.

Kako saznaje B92, studenti bi u toku dana trebalo da se sastanu i sa predstavnicima Ministarstva finansija, kako bi se utvrdio tačan broj studenata čije će školovanje finansirati država.

Takođe, ministar prosvete Žarko Obradović najavio je da će tokom dana razgovorati sa predstavnicima Ministarstva finansija o predlogu da svi studenti koji su ostvarili 60 bodova pređu na budžetsko finansiranje.

Obradović je RTS-u potvrdio da je predložio da studentima koji su stekli uslov za upis godine po izmenjenom Zakonu o visokom obrazovanju, a sada nisu na budžetu, bude plaćena školarina za ovu školsku godinu.

O tom predlogu izjasniće se predstavnici studenata, nakon čega će biti održan sastanak s predstavnicima Ministarstva finansija, na kojem će biti donet konačan predlog rešenja tog problema.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: