Capital.ba

Dragutinović: Pregovori o novom aranžmanu s MMF-om krajem aprila

22.02.2011. / 17:52

BEOGRAD, Ministarka finansija Srbije Diana Dragutinović rekla je danas da bi krajem aprila trebalo da počnu pregovori o novom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, odnosno da pregovori o novom aranžmanu mogu da počnu tek po završetku tekućeg, koji ističe u aprilu.
Diana Dragutinović je objasnila da novi aranžman zavisi od toga da li će Srbija do kraja marta, kad Bord direktora MMF-a odobrava završetak revizije tekućeg aranžmana, ispuniti ono što je dogovoreno s MMF-om u vezi s fiskalnom odgovornošću i mogućnošću povećanja zarada u javnom sektoru.
Ona je rekla da je Vlada ispunila obaveze prema MMF-u, navodeći da je deficit budžeta u 2010. bio manji od dogovorenih 148 milijardi dinara jer je iznosio 136 milijardi, da su usvojene izmjene Zakona o Penzijsko-invalidskom osiguranju i budžet za 2011. koji je u skladu s fiskalnim pravilima.
Ministarka je najavila da će Vlada uskoro usvojiti zakon o finansijskom restrukturiranju preduzeća.
Guverner Narodne banke Srbije Dejan Šoškić je rekao da bi uspostavljanje novog aranžamana bilo korisno za Srbiju jer bi se tako dodatno ojačala pozicija Srbije na međunarodnim finansijskim tržištima i zemlja bi ozbiljnije krenula u strukturne reforme.
Ako krajem marta MMF odobri Srbiji završetak sedme revizije, Šoškić je precizirao da bi Srbija od predviđene rate koja iznosi oko 365 miliona evra povukla oko 50 miliona evra. Emg.rs

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!