Utorak, 22.02.2011.

08:24

Vukčević: Bramerc je zadovoljan

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević izjavio da je glavni haški tužilac Serž Bramerc ocenio saradnju Beograda sa Tribunalom kao dobru.

Izvor: B92, Tanjug

Default images

Osim hapšenja Ratka Mladića i Gorana Hadžića, tema razgovora su i saradnja Srbije s Haškim tužilaštvom i istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc počeo je razgovore sa srpskim zvaničnicima o tome šta se preduzima na lociranju i hapšenju haških begunaca.

Redovnim letom JAT-a iz Brisela u redovnu posetu Beogradu došao je Serž Bramerc. Na sastancima koje je vodio sa članovima Saveta za saradnju sa Hagom, akcionog tima koji traži begunce, tužiocem za ratne zločine i predsednikom Srbije, Bramerc je tražio odgovor na pitanje: šta Srbija radi da pronađe preostale haške begunce Ratka Mladića i Gorana Hadžića i koliko je spremna da sarađuje sa Haškim tužilaštvom.

Prema rečima srpskog tužioca za ratne zločine Vladimira Vukčevića, Bramerc je više nego zadovoljan.

"Teme su bile različite, počevši od rada po predmetima i našoj saradnji koja je ocenjena kao dobra, neću da upotrebljavam njegov izraz kao ’ekselent’, do priče oko haških optuženika Mladića i Hadžića", kaže Vukčević.

Vukčević je ponovio da je potraga za haškim beguncima stalna i očekuje da će prilikom Bramercovog narednog dolaska moći da mu saopšti lepe vesti.

"Svaki policajac na ulici između ostalog ima obavezu kada primetili lice koje iole liči na bilo kog haškog optuženika da to proveri, da ga legitimiše, svakog momenta 12.000 ljudi traga za haškim optuženicima", kaže on.

Međutim, analitičar Ljubodrag Stojadinović smatra da Srbija nije talac Mladića već vlasti, koja toliko godina ne može da pronađe i uhapsi begunce: Vukčević, koji je i koordinator Akcionog tima za lociranje i hapšenje haških optuženika, rekao je da je sa Bramercom razgovarao o saradnji Tužilaštava u Beogradu i Hagu, radu na predmetima i o potrazi sa haškim beguncima, a kako je istakao, u razgovorima nije pominjana trgovina organima na Kosovu.

O toj temi, međutim, bilo je reči na sastanku Bramerca i Ljajića. Dvojica sagovornika su se saglasila da je neophodno da se što pre sprovede efikasna istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu koja bi dovela do utvrđivanja činjenica, kao i da je u tome neophodna saradnja svih relevantnih institucija.

Ljajić i Bramerc su razgovarali o nerazjašnjenoj sudbini 524 lica čiji se nestanak može pripisati "Oslobodilačkoj vojsci Kosova" i složili se da je to pitanje od velikog značaja, navodi se u saopštenju Nacionalnog saveta.

Od njegovog redovnog izveštaja pred Savetom bezbednosti UN zavise i dalje evrointegracije Srbije.

Vukčević izjavio je u nedelju da je od poslednje posete Bramerca Srbiji učinjeno dosta na potrazi za preostalom dvojicom haških begunaca, ali da je, nažalost, malo toga vidljivo.

"Vidljiv će biti tek rezultat, a rezultat su Ratko Mladić i Goran Hadžić u Hagu. Dok to ne završimo, bićemo taoci te dvojice ljudi", rekao je Vukčević pred dolazak Bramerca u Beograd.

Bramerc je u Beograd doputovao u ponedeljak uveče.

Tadić: U potpunosti smo posvećeni traganju za optuženima

Predsednik Srbije Boris Tadić je u razgovoru sa Seržom Bramercom ponovio da je Beograd u potpunosti posvećen pronalaženju i hapšenju haških begunaca.

Tadić je preneo Bramercu da će Srbija nastaviti da čini sve kako bi završila saradnju sa Haškim trubunalom.

"Bezbednosne službe, tužilaštvo, Akcioni tim za hapšenje i lociranje haških begunaca i svi koji su uključeni u potragu za beguncima, čine sve što je u njihovoj moći da se haški optuženici privedu pravdi", poručio je Tadić.

Tadić i Bramerc razgovarali su i o istrazi o trgovini ljudskim organima na Kosovu, navodi se u saopštenju. Tadić je ponovio da je potrebna potpuna i nezavisna istraga o optužbama iznetim u izveštaju izvestioca Saveta Evrope Dika Martija.

Teško uticati na Holandiju

Novinarka Ljiljana Smajlović ocenjuje da se svaka poseta Bramerca Srbiji tretira kao poseta šefa države i da na taj način Srbija nizom gestova pokazuje koliko joj je stalo do toga šta misli Bramerc, a pogotovo šta će reći u junu kada bude podnosio izveštaj o saradnji Srbije s Tribunalom u Hagu.

"U ovom momentu nama nije toliko bitno šta Bramerc misli, ali pripremamo tu atmosferu dobre volje da činimo sve što možemo i da smo u svakom trenutku na raspolaganju", kaže ona za B92.

Smajlovićeva je rekla da nije primetila da postoji neki novi detalj u vezi sa hapšenjem haških begunaca i odnosima sa Holandijom i podsetila da se, iz tajnih depeša američke diplomatoije koje je objavio Vikiliks, saznalo koliko se teško pregovara sa Holandijom i koliko se teško na nju vrši pritisak.

Stoga je pitanje da li će biti moguće istovremeno postići i da Bramerc kaže nešto dobro, da to Holanđani interpretiraju onako kako bi pomoglo Srbiji da posle dobije kandidaturu, kazala je ona.

Holandski novinar: Bramerc razume Srbiju

Dolazak Serža Bramerca u Beorgad pratila je i ekipa holandske državne televizije, koja priprema dokumentarni film o Haškom tribunalu, saradnji Srbije, odnosu sa Holandijom i slično.

Novinar Tomas Blom imao je priliku da upozna i onu drugu, privatnu stranu haškog tužioca.

"On je Belgijanac, i samim tim je prijateljski nastrojen prema ljudima koje upozna. Ali mislim da on u suštini razmišlja samo o jednoj stvari, a to je Haški tribunal i sve što ovde kaže ili uradi, tiče se upravo toga. Zbog toga se on ovde doživljava kao osoba koja seje strah. Ali ako porazgovarate s njim, shvatićete da on veoma dobro razume Srbiju, kao i probleme s kojima se Srbija suočava", kaže Blom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: