Capital.ba

Zakon o energetici (ni)je dobar

18.02.2011. / 20:01

BEOGRAD, Državni sekretar u Ministarstvu energetike Srbije Nikola Rajaković kaže da ne vidi ni jedan razlog da se Nacrt novog zakona o energetici povuče.
On je odbacio tvrdnje članice Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorane Mihajlović-Milanović da će to zakonsko rješenje odbiti kvalitetne investitore.
“Naprotiv, zakon će privući kvalitene investitore, jer nemamo ozbiljnijih ograničenja“, kaže Rajaković.
„Ograničenja koja mi imamo su daleko fleksiblnija nego što su u drugim evropskim zakonima, što znači da budući investitori imaju jasne motive da ulažu u energetiku Srbije”, kazao je on.

Rajaković je dodao da investitori ne mogu očekivati da će zarađivati enorman novac, jer bi u tom slučaju to morali da plate građani Srbije, i dodao da se o tome prilikom izrade zakona vrlo vodilo računa. On je kazao da samo zakon o energetici ne određuje investicionu klimu u Srbiji.

“Taj zakon je samo jedna od karika u lancu pored Zakona o zaštiti životne sredine, prostornog planiranja i drugih zakona koji određuju čitavu investicionu klimu u Srbiji”, dodao je Rajaković.

On je odbacio i ocjene da zakon nije usklađen sa evropskim standardima i dodao da će slabosti koje budu uočene biti ubrzo uklonjene.

Rajaković je dodao da je zakonom tržište električne energije tako uređeno da se daje mogućnost Elektroprivredi Srbije da ostvari punu proizvodnju i da bude među liderima u regionu. “Odgovorno tvrdim da će novi zakon o energetici dati dobre rezultate”, kazao je on.
Naprednjaci: Morate biti “dobri“ sa ministrom
Članica Predsjedništva Srpske napredne stranke (SNS) Zorana Mihajlović-Milanović pozvala je Vladu Srbije da povuče prijedlog novog zakona o energetici, jer nije usklađen sa evropskim standardima i kao takav toga može da odbije investitore.
“Srbija nema dovoljno električne energije, a sa ovakvim zakonom teško da ćemo privući kvalitetne investitore”, kazala je Milanović.

Ona je ocijenila da u novom zakonskom prijedlogu nisu definisana ključna energetska pitanja, već to tek treba da bude učinjeno podzakonskim aktom i uredbama, koje predlaže ministar ili pojedine agencije.

“Vi danas morati biti dobri, u svakom smislu te riječi, sa ministrom da bi ste dobili neku lokaciju, ili uopšte radili nešto u energetskom sektoru”, navela je Mihajlović-Milanović.

Ona je istakla da novim zakonom treba definisati i utvrditi standarde iz oblasti energetske efikasnosti, zaštite životne sredine, kao i tržište energetike. “Treba utvrditi koji su povlašnjeni proizvođači električne energije”, kazala je funkcionerka SNS. Beta, B92

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!