Odlukom Demokratske partije Kosova, donetom u ponedeljak kasno uveče, da mesto predsednika samoproglašene države poveri Alijansi za novo Kosovo, koja je za tu dužnost kandidovala svog predsednika Bedžeta Pacolija, otklonjena je „glavna prepreka“ za formiranje nove kosovske vlade, potvrđeno je Danasu u ANK. Dogovor DPK i ANK o podeli ministarskih fotelja očekuje se narednih dana, tvrde visoki izvori u obe stranke, ali ne žele da zvanično govore o konkretnim“ponudama“, zahtevima i predlozima.


Gotovo je izvesno da će nova vlada biti u sastavu koji je nezvanično dogovoren krajem prošle nedelje. Osim DPK i ANK, u koaliciju bi trebalo da uđu stranke kosovskih Srba i manjinskih zajednica, kao i grupa poslanika oko Uka Rugove, sina prvog predsednika Kosova, koji su na izbore izašli na listi Alijanse za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja. AZBK je odbila da bez Demokratskog saveza uđe u novu vladu, a Rugovina grupa, navodno, u koaliciju dovodi tri poslanika, među kojima je i Bujar Bukoši, „veteran“ na političkoj sceni kosovskih Albanaca. Samostalna liberalna stranka, kako Danas nezvanično saznaje u vrhu SLS, trebalo bi da dobije mesto zamenika premijera i dva ministarstva – za povratak i lokalnu samoupravu. Prištinski izvori tvrde da su apetiti SLS veći i da želi i mesto ministra poljoprivrede. Takođe se spekuliše da Tači namerava da SLS ponudi mesto zamenika šefa pregovaračkog tima Prištine za najavljeni dijalog s Beogradom. Našem listu u SLS je rečeno da ova stranka još nije donela odluku o eventualnom učešću u tim pregovorima.

Bojan Stojanović, funkcioner SLS i gradonačelnik Gračanice u kosovskom sistemu lokalne samouprave, izjavio je za Danas da ta stranka „još nije dobila zvaničan poziv za pregovore o ulasku u novu vladu, ali da ga očekuje svakog dana“. Stojanović kaže da se zahtevi SLS ne odnose samo na broj ministarstava, nego i na „poboljšanje opštih uslova života Srba na KiM“, a da su „priče o navodnim Tačijevim ponudama spekulacije“.

Osim SLS, ulazak u novu vladu ranije je najavila i Srpska socijaldemokratska stranka KiM koja u novom skupštinskom sazivu ima jedno poslaničko mesto. Upkos najavama da bi Tačijevu vladu mogla da podrže i dva od četiri poslanika Jedinstvene srpske liste, kako Danas nezvanično saznaje, najverovatnije niko iz JSL neće ući u koaliciju jer su, navodno, „loše prošli“ u postizbornim kontaktima s Tačijem. Ima nagoveštaja da bi od saradnje sa DPK mogla da odustane i jedna od manjinskih lista sa po jednim mandatom, tako da će vladajuća koalicija imati 65 od 120 poslaničkih glasova u parlamentu.

Iako u DPK i ANK tvrde da će podela resora biti rezultat pregovora, nezvanično je „procurilo“ da bi Pacolijeva stranka, pored predsednika Kosova, mogla da dobije i zamenika premijera i četiri ministarska mesta. Prema rečima potpredsednika DPK Hajredina Kučija, ta stranka će zadržati mesto premijera i predsednika Skupštine Kosova. Mada se SLS kandidovala za resor lokalne samouprave, iz visokih pregovaračkih krugova u Prištini stižu najave da bi ovo ministarstvo moglo da pripadne grupi Uka Rugove.

Prištinski mediji spekulišu da Tači u vrhu DPK ima „opoziciju“ spremnu da u parlamentu ne podrži Pacolijev izbor za predsednika Kosova. Hajredin Kuči tvrdi da je vrh DPK preksinoć konsenzusom doneo odluku da se ANK da mesto predsedničkog kandidata. Pacoliju se, prema pisanju Koha ditore, zameraju poslovne veze s Kremljem, mada se u političkim krugovima ometanje Pacolijevog angažmana dovodi u vezu s višegodišnjom sumnjom da je „čovek Beograda“.

U DPK obećavaju da će nova vlada Kosova biti formirana „najverovatnije ove nedelje“, ali u Prištini za sada niko ne može da potvrdi kada će v.d. predsednika Kosova Jakup Krasnići zvanično imenovati mandatara. Krasnići je konstitutivnu sednicu skupštine zakazao za 24 februar. Iz krugova bliskih DPK nezvančno se najavljuje da bi parlament istog dana mogao da izglasa i novu vladu, dok u ANK ne isključuju mogućnost da skupština najpre izabere predsednika Kosova, a da se potom izjašnjava o vladi.

SB danas o KiM

U Savetu bezbednosti UN večeras u 21 sat po srednjoevropskom vremenu počeće sednica posvećena situaciji na KiM. Savetu će se u ime Beograda obratiti šef diplomatije Vuk Jeremić, dok će Prištinu na sednici predstavljati Fljora Čitaku, zamenik ministra spoljnih poslova Kosova u ostavci.

Hapšenje u Zubinom Potoku

U zajedničkoj akciji protiv organizovanog kriminala, pripadnici Euleksa i Kfora juče rano ujutru u Zubinom Potoku su, posle pretresa više objekata, uhapsili tri osobe zbog „krijumčarenja i robe, utaje poreza, lažnih akciza, izbegavanja plaćanja carine“, saopštila je Misija EU na KiM. Slaviša Ristić, predsednik opštine Zubin Potok, izjavio je za KiM radio iz Čaglavice da je „čuo da je Euleks upao u kuće porodica koje se bave trgovinom nafte, jer ih smatra kriminalcima samo zato što nisu platili porez nezavisnom Kosovu, koje srpska zajednica ne priznaje“. Ristić tvrdi da se „Euleks bori protiv navodno organizovanog kriminala hapseći trgovce naftom, zato što ne plaćaju porez trgovcu ljudskim organima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari