Capital.ba

Agencije sve više otkupljuju dugove banaka

15.02.2011. / 16:50

BEOGRAD, Banke u Srbiji imaju sve veću potrebu za uslugama agencija koje otkupljuju dugove građana i pravnih lica, ali je taj posao postaje sve rizičniji, izjavio je menadžer agencije Solventpoint Miloš Karan.
Miloš Karan je kazao da Solventpoint, koji se osim otkupom dugova, bavi i naplatom i potraživanjem, od banaka kupuje portfolio, a ne pojedinačne dugove. “Mi pravimo procjenu naplativosti cijelog portfolija na osnovu raznih kriterijuma, između ostalog visine duga, vremena kašnjenja otplate i sličnog”, rekao je on i dodao da dug kupuju od banaka i za cijenu nižu oko 10 odsto u odnosu na vrijednost potraživanja.

Komentarišući tvrdnje koje se čuju u dijelu javnosti da agencije dug naplaćuju uz prijetnju, a ponekad i uz upotrebu sile, Karan je istakao da se novac naplaćuje svim dozvoljenim pravnim sredstvima.

Dug banke agencija može preuzeti samo uz prethodnu saglasnost klijenta.

Dugove banaka u Srbiji trenutno otkupljuje pet velikih agencija i nekoliko manjih.  Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!