Protekle dve godine život za dvesta porodica iz nekadašnjeg Azbestnog naselja na Belim vodama umnogome se promenio nabolje. Na mestu naselja s vrlo nepopularnim imenom nastalo je novo – velelepno, moderno, funkcionalno i, što humanije od prethodnog.


Azbestno naselje nastalo je šezdesetih godina prošlog veka, kada je postavljeno 14 privremenih objekata obloženih azbestnim pločama i po ovom materijalu čitav blok je i dobio svoj nepopularan naziv.

Prema rečima Nenada Bajića iz Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, nekadašnji privremeni objekti trebalo je da budu uklonjeni posle dvadeset godina od montaže, jer im je po standardima tada isticao rok za upotrebu.

– Posle dvadeset godina različitih inicijativa, Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda 2006. godine za stanovnike ovog naselja iznašla je rešenje, koje je imalo svoju humanu, socijalnu i ekonomsku opravdanost. Prema projektu novog naselja izgrađene su veće zgrade sa modernim stanovima u skladu sa današnjim standardima, čime je obezbeđen dovoljan broj novih stanova za sve stanovnike naselja – kaže Bajić.

On dodaje da je od devet izgrađenih, sedam zgrada useljeno, a za dve zgrade je u toku tehnički pregled i pribavljanje upotrebne dozvole.

Prvobitno je bilo dogovoreno da i poslednji stanari uđu u nove stanove do kraja 2011. godine, ali angažovanjem svih gradskih službi i ove direkcije dvesta porodica je tokom poslednje dve godine već preseljeno u nove stanove. Sa preostalih pet porodica ubrzo se očekuje sklapanje sporazuma o dodeli novih stanova.

Ova godina biće, dakle, zapamćena i po tome što Azbestnog naselja u glavnom gradu više neće biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari