Vlada predlaže manje naknade za UO

Vlada Srbije je donela preporuku da se u upravnim odborima preduzeća čiji je osnivač država ograniče primanja na nivo prosečne plate u Srbiji.

Srbija

Izvor: B92

Četvrtak, 06.11.2008.

17:25

Default images

Istovremeno, predsednicima i potpredsednicima tih tela primanja ti trebalo da budu 50, odnosno 25 odsto više od tog proseka.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samopuravu Milan Marković je rekao da prosečna zarada u Srbiji iznosi oko 32 hiljade dinara, što bi, praktično, značilo da bi članovi upravnih odbora imali mesečne nadoknade na tom nivou. Predsednici odbora imali bi za 16 hiljada, a potpredsednici za osam hiljada dinara veće nadoknade od toga, zbog razlike u odgovornosti.

On je najavio da će vlada na nekoj od narednih sednica doneti preporuku o platama direktora preduzeća i agencija čiji je osnivač Republika, zbog visokih zarada neprimerenih ekonomskom trenutku.

Marković je objasnio da se preporuka vlade odnosi na preduzeća i agencije čiji je osnivač država Srbija i da te ustanove imaju rok do kraja godine da pošalju povratnu infomraciju Vladi o primeni te odluke.

Ministar je podsetio na ocenu premijera Mirka Cvetković koji je rekao da se sada u Srbiji moraju uvesti mere štednje na svim nivoima, pa i javnim preduzećima i agencijama gde država ima poseban interes i subvecnioniše njihovo poslovanje.

Prema njegovim rečima, u vremenima kada Srbiji prete efekti svetske finasijske krize neprimereno je da članovi i predsednici upravnim odborima primaju mesečne nadoknade koje se kreću od 20 hiljada pa do nekoliko stotina hjiljada dinara mesečno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Svet

Stvara se gigant nad gigantima?

Australijska rudarsko-metalska grupa BHP objavila je nameru da preuzme britansku rudarsku kompaniju "Anglo ameriken", koju je procenila na oko 36 milijardi evra.

11:00

27.4.2024.

1 d

Svet

Preuzeće kontrolu? Putin: Setite se 90-ih...

Ruski predsednik Vladimir Putin najavio je mogućnost nacionalizacije kompanija u interesu nacionalne odbrane, napominjući da je prelazak preduzeća u državnu svojinu opravdan samo ako radnje vlasnika štete bezbednosti zemlje.

15:15

27.4.2024.

1 d

Podeli: