Zdravlje

Petak, 11.02.2011.

11:08

Čokolada je ljubavna droga?

Najzastupljeniji poklon za Dan zaljubljenih je čokolada, kompleks sastojaka koji deluje na mozak, stvara osećaj prijatnosti i lagode koji nijedna druga supstanca ne može. Pored toga što je dobra za zdravlje, pogotovo za srce, čokolada u sebi sadrži i polifenole, antioksidante koji se još mogu naći u crvenom vinu i čaju.

Izvor: B92

Default images

Prvi koji učestvuju u stvaranju osećaja prijatnosti su kofein i teobromin. Kofein, najrasprostranjeniji stimulans na svetu, povećava osećaj budnosti, pažnju, umanjuje umor i poboljšava kardiovaskularne i respiratorne funkcije.

Ako se konzumira u količini od 300mg ili manje dnevno, kofein može biti odličan za celokupno zdravlje. U čokoladi ga ima u umerenim količinama (50g tamne čokolade ima između 10 i 60mg), dok ga u šolji kafe ima do 180mg.

Teobromina, međutim, ima mnogo više, čak do 250mg u 50g tamne čokolade. Zbog svojih sastojaka, čokolada ´udara´ tačno u srž seksualnog zadovoljstva i povećava lučenje serototnina, glavnog hormona koji je zaslužan za dobro raspoloženje, emocionalno zdravlje, zdrav san i balansiranu potrebu za hranom. Ako ovog hormona nema dovoljno, može nastupiti i depresija.

Žene su dosta osetljivije na serotonin i imaju ga više od muškaraca, zbog čega je čokolada odlična za promene raspoloženja u PMS-u. Takođe, serotonin žene stavlja u raspoloženje za ljubav. Muškarci i žene koji imaju povišen nivo serotonina češće mastrurbiraju, više žele seks, a često pokazuju i znakove promiskuiteta.

U čokoladi postoji još jedan, možda najvažniji sastojak koji takođe deluje kao stimulans, samo ga ima u dosta manjim količinama – penetilamin. On stimuliše nerve i pospešuje lučenje endorfina ali i dopamina, hormona koji direktno utiče na seksualno uzbuđenje i zadovoljstvo.

U čokoladi se nalaze i suspstance koja nalazimo i u marihuani, one koje stimulišu um, kanabinoidi. Njih ima i u mozgu pod nazivom anandamin, kao supstanca koja učestvuje u stvaranju osećaja euforije.

Iako ne utiče na sve isto, nakon samo jednog zalogaja čokolade, možete se zbližiti, osećati ljubavno raspoloženje ili se čak zaljubiti. Individualna hemija ipak ima najveću ulogu u tome kako reagujemo na čokoladu, tako da kod nekih efekti budu umereni, dok se neki obeznane.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: