Stotinak radnika EDB-a protestovalo je juče ispred tog preduzeća u Masarikovoj ulici zbog napada na svoje kolege, koji se dogodio u utorak. Tada su dva radnika EDB-a napadnuta u Tršćanskoj ulici prilikom isključenja potrošača sa dugom za struju većim od 150 hiljada dinara.

Jednog od montera, nepoznati napadač udario je s leđa nekoliko puta tvrdim predmetom u glavu zbog čega je sa teškim povredama prebačen u Urgentni centar. Zaposleni u EDB-u, kao i predstavnici sindikata EPS-a, smatraju da je njihovim radnicima neophodna bolja zaštita. Radnici Elektrodistribucije su na ovaj način želeli da izraze revolt zbog incidenta i da ukažu na učestalost sličnih situacija kojima su izloženi. Ukupno dugovanje Elektoprivredi je 69 milijardi dinara, a radnici EDB-a česta su meta neplatiša.

– Organizovali smo miniprotest, jer smo želeli da iskažemo naš revolt zbog jučerašnjeg napada na našeg kolegu. Napadi na radnike prilikom isključenja potrošača dešavaju se jednom nedeljno u celoj Srbiiji. Ovo nije problem koji se tiče samo Beograda. Događa se da nam neredovne platiše prete palicama, vade noževe na nas, polivaju nas benzinom, i zbog toga smo pokrenuli inicijativu da naši radnici dobiju status službenih lica – kaže za Danas Nebojša Jovanović, predsednik sindikata Elektrodistribucije Beograd.

On ističe da nije dovoljno samo da ih policija prati, jer cela oblast nije zakonski regulisana.

– Policija može da nam pomogne samo ako nas neko napadne, a ovaj problem treba sistemski da se reši, i to je moguće jedino boljom organizacijom službe – zaključio je Jovanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari