Capital.ba

U Srbiji otvoreno 53 hotela u posljednje tri godine

09.02.2011. / 17:56

BEOGRAD, U Srbiji su u posljednje tri godine otvorena 53 hotela i to sa tri ili četiri zvjezdice, izjavio je danas državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Srbije Goran Petković.

On je na konferenciji lista Danas na temu “Investicioni potencijal industrije turizma u Srbiji” kazao da su to dobro opremljeni hoteli kapaciteta 40 do 50 soba i apartmana.

Prema riječima Petkovića, najveće potreba za novim hotelima imaju Beograd, Niš, Novi Sad, Kopaonik, Zlatibor i Stara planina.

Srbija je u posljednje dvije godine uspjela da zadrži isti broj turista i pored svjetske ekonomske krize, a sa normalizacijom situacije očekujemo da će i broj turista koji će dolaziti u Srbiju biti veći, kazao je on.

Petković je naglasio da su cijene koje su i do 30 odsto veće u odnosu na konkurentske destinacije, jedan od većih problema srpskog turizma.

Direktor Turističke organizacije Beograd (TOS) Dejan Veselinov kazao je da jedan produženi vikend u Beogradu košta 480 evra, što je za prosječnog gosta koji bi posjetio srpsku prestonicu dosta novca i da za te pare može da plati na nekom drugom mjestu desetodnevi aranžman.

Veselinov je kazao da su strani turisti u prošloj godini uglavnom boravili u hotelima sa tri ili četiri zvjezdice, dok su domaći gosti više koristili hotele sa tri zvjezdice.

On je naglasio da u Beogradu trenutno ima 53 hotela čiji su kapaciteti 6.500 ležaja, 54 hostela sa oko 3.000 ležaja i 50 jedinica privatnog smještaja čiji su kapaciteti oko 1.000 ležaja.

Na današnjem skupu je zaključeno da Srbija ima izvanredne prirodne i kulturne potencijale, ali da još nema jasan stav o značaju turizma za privredni i društveni razvoj.

Kako je rečeno na skupu, turizam u razvijenim zemljama učestvuje osam do 10 odsto u društvenom proizvodu. Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!