Ministarski kvartet mora na sud

P. V. - M. B.

09. 02. 2011. u 15:06

Revizor podneo prekršajne prijave zbog kršenja propisa o trošenju novca iz budžeta. Na tapetu Saša Dragin, Milutin Mrkonjić, Žarko Obradović i Rasim Ljajić

DRŽAVNI revizor podneo je u sredu prekršajne prijave protiv ministara Saše Dragina, Milutina Mrkonjića, Žarka Obradovića i Rasima Ljajića, zbog kršenja propisa o trošenju novca iz budžeta za 2009. godinu.

U sopštenju DRI piše da se pomenuti ”kvartet” oglušio o zakone o budžetskom sistemu, budžetu Srbije, radu i javnim nabavkama. Ukoliko sud utvrdi da prekršaj postoji, sledi im novčana kazna od 5.000 do milion dinara.

Ministra za infrastrukturu revizor sumnjiči da nije sproveo postupak javne nabavke u skladu sa zakonom i zato što je nepravilno isplaćivao naknade po ugovoru o delu.

- Kad zvanično dobijem prijavu koja se odnosi na mene ili ministarstvo, obavestiću javnost o čemu se tačno radi. Poštujem i podržavam rad DRI i moje ministarstvo redovno odgovara na sve njihove upite - kazao je Mrkonjić za ”Novosti”.

Ljajić je na tapetu jer, prema tvrdnji DRI, nije sproveo postupak javne nabavke usluga u skladu s propisima.

- Ne radi se o bilo kakvim zloupotrebama, mahinacijama, da je neko trošio novac, već je reč o greškama u proceduri i različitom tumačenju pre svega Zakona o javnim nabavkama - rekao nam je ministar rada.

Revizor takođe i ministru prosvete, Obradoviću, stavlja na dušu da je nepravilno isplaćivao naknade po ugovoru o delu.

- Videću šta je sadržaj prijave i sigurno ću se odazvati sudu ako bude bilo potrebno. Preporuke koje je dao revizor ugradićemo u normativne akte - kratko nam je poručio Obradović.

U kabinetu ministra Dragina rečeno nam je da izveštaj DRI o završnom računu budžeta za 2009. godinu pokazuje da nijednim ugovorom nisu oštetili budžet i da novac nije nenamenski trošen.

Kontrola trošenja budžeta za 2009. godinu, koja je obuhvatila oko 70 odsto izdataka iz državne kase, sprovedena je u Upravi za trezor, Narodnoj banci Srbije i u sedam ministarstava - finansija, poljoprivrede, rada i socijalne politike, nauke, infrastrukture, prosvete i omladine i sporta.

NA TAPETU SEKRETARI I DIREKTORI

REVIZOR je podneo prijave i protiv Zorana Martinovića, državnog sekretara u Ministarstvu rada i sekretara Tatjane Matić, pomoćnika ministra poljoprivrede Milana Stegića i Momčila Mitreskog, državnog sekretara u Ministarstvu za nauku Miloša Nedeljkovića i sekretara Biljane Spasić.

Na listi za sud su i direktor Uprave za zaštitu bilja Jan Boćanski, prvi čovek Uprave za veterinu Zoran Mićović i direktorka Uprave za trezor u Ministarstvu finansija Svetlana Ljubičić. Prijava će biti podneta i protiv Ivana Maričića, bivšeg direktora Uprave za trezor.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (30)

lala

09.02.2011. 15:47

Kazna je od 5000 do milion dinara oni ce biti kaznjeni 5001 din.Pa mogu i dalje da rade kao sto su radili

MatijaBG

09.02.2011. 15:55

Pa budzetom je trebalo predvideti vise novca bas za njihove resore,pa nebi ni krsili budzet.poljoprivreda,prosveta,infrastruktura su oblasti u kojima se i pokrece privreda,ali neko pokazuje silu na pogresnim ljudima.Najmanje su uradili Jeremic i Ciplic,to su ministri koji treba da lete!

Ratko,Beograd

09.02.2011. 20:44

@MatijaBG - Matija BG ti u svakom komentaru imas najvise minusa,bolje bi bilo da ides nesto da radis nego sto visis na racunaru i pises gluposti.

MatijaBG

10.02.2011. 13:59

@MatijaBG - Ratko ljubavi,pa ja sam na radnom mestu,upravo sve do pola 4,a onda na trening,pa kuci opet za racunar,ja bez Vas ne mogu.Cak i spavam na stiroporu umesto na jastuku.Ja na tvoju zalost ne radim u magacinu,vec u jednoj agenciji.....!Hvala sto si se zabrinuo za moj zivot i egzistenciju!pozdrav.

toto

09.02.2011. 15:59

Jasno je da DRI jos uvek nema snagu za ove likove. Neka ih samo spominju, da se zna koji su. Samo nek ih spominju, puci ce na sledecim izborima.

Milica

09.02.2011. 18:01

U stranci g-dina Ljajica sam ne punih godinu dana i zaista ove optuzbe dozivljavam licno! Velika sramota je optuziti za ovako nesto coveka koji,u danasnjem vremenu,jos uvek ume da pocrveni kada se govori o stanju u ovom drustvu,i koji je sve nadljudske napore ulozio da nesto promeni! Ne bi ni bilo strasno toliko koliko jeste da to ne cine oni iza kojih je on, tolike godine,uz kiseo osmeh i zebnjom u glasu, stajao, ne radi svog interesa,vec kao veliki i covek i prijatelj ! Zaista velika sramota.

Aleksandar

10.02.2011. 02:44

@Milica - A ti Vladislave verovatno bolje poznajes coveka iako ga nikad nisi ni video licno. Srbija je puna negativnih Toma koji samo idu okolo i vicu da nista ne valja, a nemaju ni resenje niti znaju nesto o materiji. To ne pomaze Vladislave...

binsiman

09.02.2011. 18:06

Znaci ukori ce se upisivati u djacke knjizice!!! Osim smanjenja ocene iz vladanja... ministri ce i jedan ceo cas (45min) provesti u cosku!!! Ali tek tamo od aprila jer nastavnici trenutno strajkuju :)

Mystik

09.02.2011. 18:34

Tacno pre godinu dana podignuta je prijava protiv 11 ministara,sta sada gledamo reprizu.

zoran

09.02.2011. 18:59

Ko ce odgovarati za milijarde evra koje su procerdane a srbija grca u dugovima

komentator

10.02.2011. 01:21

@zoran - Ma 100% je i to Rasim maznuo i štekuje u svom podstanarskom stanu na Novom Beogradu. U stvari, čovek se ubio od kinte, a ide stalno među ljude i sluša tuđu muku kao ekscentrični bogataš iz dosade. E drugari moji, imate vi vlast kakvu zaslužujete, tu vam ni Rasim ne može ništa pokvariti.Dobićete vi i bolju, vidim. Sve je lakše nego zasukati rukave i raditi. Dobacujte i dalje iz prikrajka, luzeri.

Goran

09.02.2011. 19:07

Kazna,zbog cega kazna.Da su ukrali kokosku onda bi im sledovala kazna(koliko se dobije kada komsiji ukrades kokosku i uhvate te?)Gospoda su se nesavesno odnosila sa parama od ,,Srpskih poreskih obveznika,, i za to da plate 5000 ili 50000 din.Ma koja smejurija.Minimum smena a za resto neka gleda ,,DRZAVNI TUZILAC,,jer i njemu treba direktiva iz EU-a da bi radio ono zasta je placen.

Darko LO

09.02.2011. 19:18

Ajde BRE ne zamajavajte jadan narod,kakve kazne???A i vi iz Novosti,kako vas nije blam da od kada postoite budete rezimski list...Pisite objektivne i realne tekstove....

seljak

09.02.2011. 19:23

Jadan je narod pored ovih i ovakvih politicara. Verujem da ce se nas narod opametiti, ali u nekom drugom zivotu.

NIKOLA

09.02.2011. 19:48

Da li moguće da neko stane na put famoznom trećerazrednom zubaru iz Novog Pazara.Normalno je da je za famozne usluge po ugovoru plaćao šta je hteo .Normalno je i da je u Ministarstvu rada razbucao sve što je moglo.Samo se zapitajte gde su danas rad i sodijalna politika.Rasturen je Inspektorat za rad ,doveden partijski čovek,posle dva stručnjaka iz ove oblasti.Prvi saradnici i načelnici polupismeni sa škole u Blacu i šefovi nekategorisanih motela iz Pazara.

komentator

10.02.2011. 01:28

@NIKOLA - Još jedan od bivših prijatelja koji se nije okoristio u SDP-u. Pa koliko vas je Rasim već pedalirao i kada ćete da shvatite da je narod skapirao Rasima kao jedinu svetlu tačku u ovoj tamnici.

Slavonac

09.02.2011. 20:01

Ma ljudi to Vam je po onoj staroj narodnoj "kadija te tuzi, kadija ti sudi".....

Petar

09.02.2011. 21:05

Iskreno, verovao sam u ovu Komisiju i coveka koji je vodi... verujem i u njihove casne namere. Ali brate, nemaju nikakve sanse. Ovi su mnogo , mnogo jaci, bezobzirniji, povezani k'o creva..... I nije mi sto komisija nema sanse nego sto pored "ovakvih" ni drzava (narod) nema sanse. Ovog momenta sam cuo za jedno samoubistvo i jedan pokusaj u Nisu... I pitam se, kakvi sto ljudi, od cega su sazdani? Evo pocinju da kasne plate i onima koji imaju srece da rade, a tek oni koji nemaju sanse? Pocelo je!

Vladisav Pavlovic

09.02.2011. 21:09

Ministarski kvartet svirace klavir o boze dali ja sanjam?Promene!!!

komentator

10.02.2011. 01:09

Sve ostalo nam je potaman, samo su ova četvorica krivi za našu propast. Manite se ćorava posla i pljuvanja bivših partijskih drugara. Znam da vam je krivo što niste dobili što ste nameravali, ali tako vam je to u politici. Obradović je stvarno nesposoban lik za tu funkciju, ali su zato ostala trojica najveći radnici na političkoj sceni. Dragin je novi Jeremić za potkusurivanje u DS-u, pa su i njega zakačili. Lepa bi bila Srbija da je vode Rasim i Mrka. Jedino narod će presuditi.

4000hiljada hektara

10.02.2011. 06:08

400.000 hiljada hektara obradivih površina Sbije plače da nahrani Evropu, Rusiju, Aziju, Afriku i naravno napuni novčanike i gradjana Srbije i da budžet bude pun i standard evropski a šta rade ovi ludaci. Užas Bruka.

nicholas

10.02.2011. 08:06

I sada bi mi trebalo da budemo srecni jer se prijavom ovih ministara resila korupscija u zemlji?! Pa da li neko moze da poveruje da su ostali "cisti"?! Ovi su samo "zrtvena jagnjad" ministara i predsednika, nista drugo.

lottus

10.02.2011. 08:24

Cetiri ministra ce odgovarati pred Prekrsajnim sudom a sve to u zemlji koja je ogrezla u korupciji. Ko ce da ispituje krivicnu odgovornost cele vlade i "premijera" Borisa Tadica?!

Violeta Horn

10.02.2011. 08:36

Nažalost, nijedna revizija ne vrši proveru rodbinskih veza, a od nje bi trebalo poći pri proveri javnih nabavki. Rodoslov uprave i dobavljača/izvodjača javnih radova. Tu bi se moglo još štošta otkriti.

Mina

10.02.2011. 09:14

Ma nije moguce?! Samo kvartet?! Gde su ostali ?1 Koliko ih ima u vladi mogu da naprave sinfonijski orkestar. To su potezi ocajnika. Raspisite izbore da bi mogli da se prikljucite kvartetu!!!!!!!

cveti

10.02.2011. 09:52

Sam integritet revizora ne uliva veliku nadu u obavljanju valjanog posla.Trivijalne "stvari"bice okarakterisane kao pun pogodak u radu revizora.Sramota

Mystik

10.02.2011. 20:11

@cveti - Potpuno si u pravu,kakav revizor, treba uspostaviti saveznog serifa /ala Eliot Nes/ pa da se upusti u borbu sa kriminalom u Srbiji.