Capital.ba

Veliki pad dobiti i superotpornog BNP Paribasa

06.11.2008. / 8:20

PARIZ, BNP Paribas, najveća francuska banka, objavila je da joj je neto dobit u trećem kvartalu pala za 56 odsto na 901 milion evra s 2,03 milijarde evra u istom periodu godinu ranije.

Razlog velikom padu zarade je slabljenje evropske ekonomije i četvorostruko povećanje rezervi za rizične kredite nakon kolapsa američke investicione banke Lehman Brothers.
BNP Paribas je bila među najvještijim bankama u Evropi u prebrođavanju krize iskoristivši prilike za akvizicije. Međutim, banka nije mogla pobjeći od posljedica bankrota Lehman Brothersa, koji je zamrznuo kreditno tržište i prisilio evropske vlade i SAD da pomognu bankama kako bi spriječile finansijsku katastrofu.
“Finansijska kriza imala je snažan uticaj na naš bilans”, istakao je glavni izvršni direktor banke Bauduin Prot.
Finansijska kriza koštala je BNP Paribas oko 1,7 milijardi evra kroz rezerve i otpise nelikvidne imovine u trećem kvartalu. Bankamagazine

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!