Capital.ba

Reciklaža razvojna šansa Srbije

08.02.2011. / 17:34

BEOGRAD, Reciklaža je razvojna šansa Srbije, ali je problem što se malo ljudi organizovano bavi sakupljanjem otpada i to je nedovoljno za zadovoljenje kapaciteta reciklažne industrije, ocijenjeno na skupu o reciklaži u Beogradu.
“Sakupljačka ekonomija je ključ uspjeha reciklažne industrije i ekološke politike Srbije”, rekao je savjetnik u Privrednoj komori Srbije Siniša Mitrović, dodajući da su kapaciteti domaće reciklažne industrije trenutno uposleni pet do šest odsto i da veliki dio sekundarnih materijala završava na smetlištima.

Na predstavljanju nacionalne Mreže podrške socijalnom preduzetništvu u reciklaži, on je naveo da se procjenjuje da je tržište sekundarnih sirovina Srbije godišnje vrijedno 350 miliona evra, a da se sakupljanjem raznih vrsta otpada trenutno bavi oko 100.000 ljudi, koji bi kroz socijalno preduzetništvo mogli da regulišu svoj društveni i ekonomski status.

Mitrović je podsjetio da je Srbija još 2009. donijela 18 ekoloških zakona, koji kroz privredu još nisu zaživjeli, a pored dostupnosti takozvane zelene tehnologije i povećanja reciklažnih kapaciteta, problem je nedostatak sakupljača otpada.

Direktor Centra za razvoj socijalnog preduzetništva Mišo Babić kazao je da je u svijetu reciklaža na drugom mjestu privrednih grana u kojima se razvija socijalno preduzetništvo, a udio socijalnog preduzetništva u bruto domaćem proizvodu u pojedinim zemljama je do 10 odsto. Prema njegovim riječima, u Srbiji je taj procenat na nivou statističke greške, zbog čega je bitno da se omoguće uslovi za stvaranje malih socijalnih preduzeća za reciklažu. Beta

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!