Dve visoke zvaničnice Evropske unije, Vivijan Reding i Ketrin Ešton, obećale su da će pomoći da se iskoreni užas modernog doba koji će ove godine istraumirati još tri miliona devojčica u Africi – sakaćenje ženskih genitalija. Ujedinjene nacije su u nedelju, na međunarodni dan podizanja svesti o ovom pitanju, saopštile da je u tom ritualu osakaćeno između 100 i 142 miliona žena, od kojih većina u Africi. U Egiptu je zastupljenost te prakse 91 odsto, a sprovode je odrasli muškarci i žene na devojčicama od oko šest godina, i to običnim noževima u nehigijenskim uslovima, piše EUobzerver.

Statistika pokazuje da najveći problemi postoje u malim zajednicama. Zastupljenost rituala u Ugandi je manja od jedan odsto. Međutim, u pojedinim plemenskim zajednicama ta praksa se sprovodi u više od 90 odsto slučajeva. Zemlje u zapadnoj Aziji, Indija, Indonezija i Malezija, kao i migrantske zajednice unutar EU takođe poštuju ovaj ritual.

– Ponovo potvrđujemo da smo posvećeni iskorenjivanju ovog izuzetno brutalnog zločina. Nastavićemo da se borimo protiv nasilja zasnovanog na polnoj pripadnosti u EU i u našim spoljnim odnosima – navodi se u zajedničkom saopštenju Vivijan Reding, komesarke EU za pravosuđe, i Ketrin Ešton, šefice diplomatije EU.

Radnici UN su u poslednjih nekoliko godina promenili pristup problemu. Kratke posete pripadnika stranih nevladinih organizacija zajednicama na dalekim lokacijama koje primenjuju žensko obrezivanje dale su malo rezultata. Međutim, nova metoda UN koja podrazumeva dugoročni rad sa starešinama plemenskih sela u cilju promena nekih odlika kulture dala je rezultate, te je u protekle tri godine ovaj ritual odbačen u 6.000 zajednica u dvanaest afričkih zemalja, u kojima je ova praksa bila najzastupljenija.

– Ženama i devojkama mora da se omogući da smeju da kažu ’ne’ bez straha da će ih njihove zajednice odbaciti – rekla je Dženet Džekson, radnica UN u Ugandi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari