• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Džajin dribling za imovinu

Više tužilaštvo u Beogradu predložilo je danas sudu da privremeno oduzme imovinu bivšem predsedniku Crvene zvezde Draganu Džajiću.

Kako navodi tužilaštvo, vrednost Džajićeve imovine veća je od njegovih zakonitih prihoda, dok je odbrana tvrdila da je vrednost imovine višestruko manja od prihoda.

"Postoji očigledna nesrazmera između njihovih zakonitih primanja i vrednosti imovine čime su se stekli uslovi za privremeno oduzimanje imovine po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, tim pre što su okrivljeni pre pokretanja postupka prodali neke nekretnine", rekla je tužilac Zorica Stojšić na početku ročišta pred Višim sudom u Beogradu.

Tužilaštvo je zatražilo da Džajiću budu oduzeti kuća površine 243 kvadratna metra u elitnom beogradskom naselju Dedinje, kao i automobili "pežo 206" i džip "tojota" a njegovoj supruzi stan u centru Beograda i stan na Novom Beogradu, kao i plac na Dedinju.

Džajićevi advokati predložili su sudu da zahtev tužilaštva odbaci kao neuredan i neprecizan jer je, između ostalog, kao dokaz o Džajićevim legalnim prihodima priložilo samo dokumentaciji o uplati Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje i to samo od 1994. godine do 2005. godine, po kojem je u tom periodu Džajićeva neto zarada iznosila 5,2 miliona dinara.

"Dragan Džajić je dugi niz godina bio najveći pojedinačni poreski obveznik u SFRJ. Danas se govori 'pun k'o brod', a tada se govorilo 'pun k'o Džaja'. Gde su njegova ukupna primanja tokom 40 godina radnog veka?

Džajić je imao šest igračkih ugovora, od kojih dva u inostranstvu, sponzorske ugovore, bio je najbolje levo krilo na svetu, promoter Koka kole, svoju robnu marku kopački 'Džaja', snimio je ploču... Sve je to bilo izvanredno dobro plaćeno", rekao je advokat Velislav Milutinović.

Milutinović je istakao da je Džajić bio fudbaler ranga Pelea i Euzebija, a da bi danas bio igračka zvezda poput Lionela Mesija i Ronalda i da je to znao dobro da naplati.

Dodao je da je Džajić 1991. godine na deviznoj štednji, pre propasti banaka početkom rata, imao oko ukupno 800.000 nemačkih maraka, švajcarskih franaka, američkih dolara... a da je 1991. godine imao prihod od 200.000 maraka.

"Džajić je taj novac upotrebio za kupovinu nekretnina koje tužilaštvo želi da oduzme njemu i supruzi, i ukupna vrednost tih nepokretnosti je daleko manja od njegovih prihoda.

Neko je išao đonom, ali Džajić je navikao da bude fauliran i pobeđivao je i mnogo, mnogo veće majstore", rekao je Milutinović.

Džajićev advokat Dragan Savić rekao je da je Džajić po prirodi posla bio bar 100 dana godišnje na putu i upitao zašto tužilaštvo nije izračunalo sve dnevnice koje je dobio za 30, 40 godina, kao i zašto tužilaštvo 5,2 miliona dinara od 1994. godine do 2005. godine nije preračunato u evre, što je jednostavna operacija.

Advokat Milan Vujin je istakao da u tih 5,2 miliona dinara ne ulaze nagrade i premije koje je Džajić dobio, a na koje je uredno platio porez i dodao da dokumentacija o tome postoji u Crvenoj zvezdi.

"Džajić je pobediti i u ovom driblingu za imovinu", rekao je Vujin.

Džajić je rekao da nema da doda ništa na ono što su rekli njegovi advokati i od suda zatražio zaštitu od iznošenja u medijima podataka o njegovoj imovini, jer to ugrožava njega i njegovu porodicu.

"Nažalost, ne mogu ništa da učinim u tom smislu, ročište je javno", rekao je sudija Danko Laušević.

Nastavak ročišta zakazan je za sutra, kada će srazmeru zakonitih primanja i vrednosti imovine dokazivati bivši čelnik Crvene zvezde Vladimir Cvetković.

Džajić, Vladimir Cvetković, sekretar Zvezde Miloš Marinković i menadžer Ranko Stojić optuženi su da su prisvojili višemilionske sume od transfera fudbalera Crvene zvezde u strane klubove od 1998.
godine do 2002. godine i njima je imovina "zamrznuta", odnosno uručeno im je rešenje o privremenom raspolaganju imovinom.

Zakonom o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela uveden je takozvani obrnuti teret dokazivanja po kojem optuženi dokazuje da je vrednost imovine u skladu s njegovim zakonitim primanjima, a imovina se prvo privremeno oduzima, a trajno po pravosnažnosti presude.

To znači da bi Džajiću i Cvetkoviću imovina mogla da bude trajno oduzeta u slučaju da budu proglašeni krivim i pravosnažno osuđeni za prisvajanje novca od transfera igrača.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image