Petrović: Veće plate su rizik

G. BULATOVIĆ

06. 02. 2011. u 20:55

Kandidat za predsednika Fiskalnog saveta Pavle Petrović o zahtevima radnika: Više zarade guraju inflaciju. Povećanje potrošnje ne smanjuje deficit

Nije dobro da Vlada Srbije eventualni rast prihoda u prvom kvartalu utroši na uvećanje zarada - kaže za "Novosti" profesor Pavle Petrović, kandidat za predsednika Fiskalnog saveta Srbije. - Ako bude sredstava više nego što je projektovano, ona se mogu iskoristiti za pokriće minusa države, koji nije mali.

Predsednik Fiskalnog saveta trebalo bi tokom ovog meseca, na osnovu predloga predsednika Tadića, da bude izabran u Skupštini. Već na početku rada mogao bi da naiđe na probleme. Pravila fiskalne odgovornosti, naime, tek što su stupila na snagu, a najavljuje se da će biti promenjena. Pre svega, formula prema kojoj se utvrđuju zarade u javnom sektoru i penzije.

- Očigledno je veliki pritisak da se zarade u javnom sektoru, samim tim i penzije, povećaju - kaže za "Novosti" profesor Petrović. - Međutim, svaki put kada se u medijima pojavi informacija da se država dodatno zadužila, javnost se silno uznemiri. A nemoguće je u isto vreme povećavati potrošnju i, u uslovima skromnog privrednog rasta, smanjivati budžetski deficit.

* Građani se plaše da im se ionako mala primanja realno još ne umanje?

CENA STRUJE U MAKAZAMA
 * PLAŠI li vas da će najavljeno poskupljenje struje, a možda i gasa, doprineti većem rastu cena?
- Treba napraviti dobar balans. Naime, ukoliko se veštački cena električne energije drži na niskom nivou, pospešuje se dodatna potrošnja, jer se građani opredeljuju, recimo, za grejanje na struju, a EPS, zbog nemogućnosti primene ekonomskih cena, ima gubitke. S druge strane, kada bi se primenile ekonomske cene, postoji opasnost da EPS i druga javna preduzeća kroz njih pokrivaju i neracionalne troškove. Tu se, definitivno, mora napraviti balans.

- Ne treba zaboraviti da je predviđeno povećanje zarada i penzija u ovoj godini apsolutno usklađeno sa procentom inflacije, čak i sa procentom rasta bruto društvenog proizvoda. Znači, u najmanju ruku, plate i penzije realno će biti iste kao sada.

* Kakav bi uticaj moguće uvećanje zarada moglo da ima na već rastuću inflaciju?

- Inflacija u Srbiji je visoka i snažno se ubrzava. Prema očekivanjima, ali samo ako ne bude novog rasta potrošnje, smanjenje inflatornog pritiska može da se očekuje u maju, ili čak u junu. Ali, ukoliko dođe do uvećanja budžetskih davanja za plate i penzije jasno je da će se već prisutna inflatorna spirala nastaviti, pa je nemoguće reći da li bi Srbija mogla da okonča godinu u utvrđenim okvirima inflacije. Znači, u okviru do šest odsto.

* Uskoro bi trebalo da se nađete na čelu Fiskalnog saveta, koji radi po zakonu koji je menjan baš u delu fiskalne odgovornosti. Mislite li da će kredibilitet tog tela poljuljati eventualno popuštanje Vlade pred zahtevima sindikata?

- Osnovno fiskalno pravilo, a to je održavanje utvrđenog fiskalnog deficita nije, za sada, ugroženo. Istina, menjana je formula prema kojoj se utvrđuju zarade u javnom sektoru i penzije, ali je to, iz ugla održanja makroekonomske stabilnosti, bio dobar potez.

* Zašto to mislite?

- Ovom merom je delimično obuzdan talas populizma dela vlade koji je tražio da se plate i penzije odmrznu najpre u junu, pa u oktobru i, na kraju, nametnuo loš kompromis za odmrzavanje u januaru. Puna indeksacija od oko šest odsto koja je trebalo da se realizuje u januaru sigurno bi izazvala novi talas inflacije. Pri tom, i ukoliko Vlada odobri povećanje zarada i penzija u nekom procentu u aprilu, pitanje je da li će se probiti iznos koji je budžetom za ovu godinu planiran za te namene.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (10)

Aleksandar

06.02.2011. 21:31

Smesni covece, pricajte mi malo o tome kako rast plata u Narodnoj banci, agencijama i javnim preduzecima poput Srbijagasa i Aerodroma nije bio inflatoran a da bi mnogo manji rast plata u prosveti bio inflatoran, recesion, epidemioloski, satanisticki i sezimicki.

sava

07.02.2011. 04:06

@Aleksandar - Vece plate su rizik a jesti iz kontejnera nije ni najmanje. Zato gospodo iz skupstine u cilju manjeg rizika izvolte, pridruzite se.

Branislav Novakovic

07.02.2011. 00:42

Defininitivno Jezda i Dafina su se presli sto su osnivali banke umesto da plate proviziju i dobiju mesto u nekoliko ovakvih saveta i osbora. Zarada je otprilike ista a niko ih ne bi pitao odakle im pare. 2 clana partije = 9 clanova saveta i odbora, to je definicija srpske politicke scene i ekonomskog kriminala.

Sale

07.02.2011. 01:50

Manje kradite, racionalizujte administraciju, manje kradite, manje kradite, i bice para... I da, MANJE KRADITE...

Maja

07.02.2011. 10:19

Cela zemlja se raspada, a prosvetari štrajkuju. Treba da ih bude sramota, s obzirom na to da su im plate odlične u odnosu na plate u privredi. Da ne pričamo o tome da rade manje od svih ostalih dnevno i da još imaju letnji, zimski i prolećni raspust. Plus, maltretiraju decu i iživljavaju se na njima. Dakle, ukoliko im nešto smeta, posebno u ovoj teškoj ekonomskoj situaciji, treba ih sve poslati na biro. Ima dosta onih koji bi želeli da rade, a nezaposleni su.

Dušan

07.02.2011. 10:56

gospodine pavle petroviću,a zašto ne bi se zaustavilo da cene rastu??????????zašto neuradite nešto po tom pitanju??netreba plate da rastu,ako cene miruju...i onda se vrtimo u krug!!!

investiranje

07.02.2011. 11:02

Investiranje u proizvodnju to je jedini put ka svetlosti iz ovog tamnog vilajeta srpske Vlade.

ako će

07.02.2011. 11:08

Ako prosvetari sa redovnim i iznadprosečnim srpskim primanjima imaju razloge da štrajkuju šta reći za armiju primaoca neredovnih i mikro plata u privredi i neprimaoca plata, koja svojim porezima omogućuje primanja u prosveti zdravstvu , policiji, vojsci, lokalnoj samoupravi i državnoj upravi. Jel to onda jasan poziv na generalni bunt protiv Vlade.

Nenad

07.02.2011. 15:31

Svi traze sa pravom vece zarade zbog visih cena i inflacije, a to je rezultat srozavanja dinara za oko 40% koliko je srozan dinar za toliko svi i traze vece plate a nebi trazlili da je dinar ostao makar na nivou od 90 za evro. G-din se svesrdno zalagao i zalaze dan danas da se dinar sto vise obezvredi jer cemo samo tako postati 'velesila', i sad svi vidimo dokle nas je to srozavanje dinara dovelo, da na zamrznute i plate i penzije imamo sve vise cene iskljucivo zbog pada dinara.