Granski sindikat Nezavisnost i Unija sindikata prosvetnih radnika, koji nisu potpisali sporazum sa Vladom Srbije o povećanju zarada zaposlenih u prosveti, nastavljaju sa štrajkom. Skraćeni časovi ili obustava rada očekuje se u više od 1.000 škola u Srbiji.


Predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Leonardo Erdelji, koji nije ni prisustvovao pregovorima u Vladi Srbije u petak, svoj postupak obrazlaže činjenicom da je znao da će ostala dva sindikata potpisati „sraman“ predlog, i da su te sindikalne organizacije izdale svoje članstvo.

– U 720 škola naših članica štrajk se nastavlja. Počećemo sa prikupljanjem potpisa za smenu ministra prosvete Žarka Obradovića, a od sredine nedelje, prvo u Čačku, pa potom i u ostalim gradovima, nameravamo da protest nastavimo na trgovima – naglašava Erdelji za Danas.

Predsednik Granskog sindikata Nezavisnost Tomislav Živanović ocenio je za naš list da je ponuda Vlade, koju su prihvatili Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti u petak uveče „ispod svakog nivoa“ i da predstavlja „ruganje prosvetnim radnicima“. Iako je prisustvovao pregovorima u Vladi Srbije, Živanović je odluku o nepotpisivanju doneo nakon jučerašnjeg sastanka Glavnog odbora Nezavisnosti.

– Ono što je nama Vlada ponudila je nejasno, maglovito i iracionalno, bez ikakvog mehanizma kontrole. U više od 350 škola članica našeg sindikata štrajk se nastavlja, sa preporukom da se ide na skraćene časove, a ne na potpunu obustavu rada. Ukoliko štrajkači budu izloženi bilo kakvim pritiscima, obratićemo se Internacionali obrazovanja i Međunarodnoj organizaciji rada – naglasio je Živanović.

On je pozvao članove Vlade da učestvuju u razgovorima pred Agencijom za mirno rešavanje sporova, koji se nastavljaju danas, kao i da Ministarstvo prosvete nastavi pregovore sa sindikatima prosvete koji nisu potpisali sporazum.

Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat radnika u prosveti potpisali su u petak sporazum sa predstavnicima Vlade, ministrima prosvete i finansija, Žarkom Obradovićem i Dianom Dragutinović i doneli odluku o obustavi štrajka. Postignut je dogovor da se zaposlenima u prosveti isplate jubilarne nagrade i otpremnine, kao i da se zarade prosvetnih radnika, ali i ostalih zaposlenih u javnom sektoru i penzionerima, uvećaju na osnovu očekivanih povećanja prihoda budžeta.

SRPS: Nastavljamo štrajk

Sindikat radnika u prosveti Srbije (SRPS) saopštio je sinoć da je doneo odluku da nastavi štrajk. U saopštenju se navodi da je odluka doneta posle konsultacija sa predstavnicima sindikalnih organizacija škola i članovima sindikata škola koji su nezadovoljni potpisanim Protokolom. „Pozivamo članstvo da nastavi štrajk, održavajući časove u trajanju od 30 minuta, a o donošenju Odluke o poništenju Protokola odlučiće RO SRPS u najkraćem vremenskom periodu“, kaže se u saopštenju. R. D.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari