Ključni preduslov za nesmetan nastavak procesa ratifikacije SSP u parlamentima zemalja članica Evropske unije je puna saradnja vlasti u Beogradu s Haškim tribunalom i ona je „uslov svih uslova“ za nastavak evropskih integracija, ocenjuje u razgovoru za Danas Jelko Kacin, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju.


Kacin navodi i da bi povodom izveštaja Dika Martija „detaljnu istragu“ trebalo da pokrene Euleks, ali da pitanja pokrenuta u tom dokumentu „ne smeju biti iskorišćena u političke svrhe, ni s jedne strane“.

Srbija je pre nedelju dana predala odgovore na Upitnik Evropske komisije. Da li je to zaista „istorijski dan“, kao što su Cvetković i File predstavili?

– Predaja odgovora nedvosmisleno označava početak nove faze evropskih integracija Srbije. Takođe, jasno je pokazano da Beograd ima sve administrativne kapacitete za nastavak procesa integracija.

Šta sledi nakon predaje odgovora na Upitnik? Koja su to pitanja na koja Srbija mora najviše da obrati pažnju?

– Na vlastima je sada da učine sve što je u njihovoj moći da ispune kriterijume kako bi obezbedile dobijanje pozitivnog mišljenja Evropske komisije o kandidaturi za članstvo. Dobro su poznati centralni izazovi koji se moraju prevazići na uverljiv način. Puna saradnja s Tribunalom za ratne zločine u Hagu predstavlja „uslov svih uslova“ za nastavak integracija, ali ne treba zaboraviti druga otvorena pitanja koja moraju dobiti adekvatnu pažnju u najskorije vreme. Tu spadaju pre svega reforma pravosuđa, dijalog s Prištinom, pitanje restitucije, kao i problemi blanko ostavki i finansiranja političkih partija.

Da li očekujete da vlasti u Beogradu urade sve što su obećale do oktobra, kada će EK dati konačno mišljenje o kandidaturi?

– Srbija može to da uradi i pre. Drugim rečima, u Beogradu postoji kapacitet za sprovođenje ovih reformi, samo je pitanje da li će biti iskorišćen blagovremeno. Na političkim liderima leži velika odgovornost da se u Srbiji uspostavi proaktivan i dinamičan odnos prema evropskoj agendi. Plašim se da se do sada često išlo po inerciji. Sada je trenutak da se Srbija potpuno okrene poslu koji će je približiti evropskoj budućnosti.

U Upitniku EK je razdvojeno pitanje dijaloga s Prištinom od zahteva za detaljnom istragom o trgovini ljudskim organima na Kosovu i severu Albanije. Kako to komentarišete?

– Pozdravljam iskrenu spremnost srpskih zvaničnika da otpočnu dijalog s Prištinom što pre. Pitanja koja su pokrenuta izveštajem specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija moraju biti detaljno istražena od strane Euleksa, pri čemu ne smeju biti iskorišćena u političke svrhe, ni s jedne strane.

Koliko je važna ratifikacija SSP u Evropskom parlamentu? Da li očekujete da i ostale zemlje članice u bliskoj budućnosti to učine?

– Nedavnim usvajanjem rezolucije o Srbiji, Evropski parlament je istovremeno pozvao preostale članice EU koje još nisu ratifikovale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju da to učine što pre. Očekujem nastavak ovog procesa u najskorije vreme, ali i podsećam da će Srbija jedino punom saradnjom s Haškim tribunalom osigurati nesmetan završetak ovog procesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari