Svet

Sreda, 05.11.2008.

13:35

Otvoren rudnik od 800.000 karata

Vodeći svetski proizvođač dijamanata "De birs" (Beers) je zvanično otvorio rudnik dijamanata "Furspud" (Voorspoed) u koji je uložio 131,1 milion dolara.

Izvor: Tanjug

Default images

Najveći rudnik, koji je za poslednjih 20 godina počeo da radi u Južnoafričkoj Republici, će, kako se očekuje, proizvoditi 800.000 karata visokokvalitetnih dijamanata godišnje kada ostvari puni kapacitet. U rudniku je do oktobra vađeno 60.000 karata, podsetila je agencija Rojters.

Rudnik u provinciji Slobodna Država, počeo je proizvodnju u julu, a dostizanje punog kapaciteta je planirano za početak 2009.

Očekuje se da će rudnik funkcionisati 12 do 16 godina i proizvesti ukupno osam do 10 miliona karata dijamanata.

Cena dijamanata koji su do sada vađeni iz tog rudnika dostizala je 120 dolara za karat, u poređenju sa prosečnom cenom južnoafričkih dijamanata od 100 dolara za karat.

"De birs", koji je registrovan u Luksemburgu sa sedištem u Johanesburgu, proizvodi i prodaje približno 40 odsto ukupnih svetskih isporuka nebrušenih dijamanata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uskoro ostajemo bez nafte?

Nafta je jedan od najvažnijih resursa za čovečanstvo. Koristi se ne samo za proizvodnju goriva i maziva, već i kao sirovina za proizvodnju sintetičke gume, sintetičkih tkanina, plastike, deterdženata, boja i lakova, đubriva, pesticida, voska i još mnogo toga.

10:07

8.6.2024.

1 d

Podeli: