Insajder: Bogaćenje na uglju

“Insajder” u drugoj epizodi "Prevare veka" otkriva kako se povlašćeni pojedinci bogate na trgovini ugljem.

Izvor: B92

Nedelja, 06.02.2011.

16:15

Default images

Prema istraživanju “Insajdera”, postoje dva mehanizma pomoću kojih se, u nedostatku adekvatne kontrole, povlašćeni pojedinci na štetu Kolubare, EPS-a i države, bogate godinama unazad.

U prvoj epizodi serijala "Prevara veka" objavljeni su dokazi koji ukazuju na zloupotrebe prilikom zakupa privatne mehanizacije za potrebe rudarskog basena Kolubara.

U drugoj epizodi, koja je na programu TV B92 u ponedeljak u 22 sata, “Insajder” otkriva kako se povlašćeni pojedinci bogate na trgovini ugljem. Ceo mehanizam snabdevanja tržišta ugljem ukazuje na to da pojedinci imaju dovoljno prostora da utiču na cenu ovog energenta.

U Srbiji postoji mnogo veća potražnja od ponude uglja. Istovremeno, cena po kojoj Kolubara prodaje ugalj drastično je niža od cene koju preprodavci postižu na tržištu.

Prema istraživanju “Insajdera”, Kolubara ugalj prodaje bez javne ponude, a o tome ko ima pravo direktne kupovine od Kolubare i koliko će ko uglja dobiti, praktično odlučuje samo jedan čovek.

To ostavlja ogroman prostor da ugalj po niskim cenama kupuju povlašćeni pojedinci.

Insajder: Zbog čega se za prodaju uglja ne raspisuje taj tender jeste li razmišljali o tome zbog čega to nije urađeno?

Nebojša Ćeran, direktor RB "Kolubara": Ja se s Vama slažem. Tvrdim da ti nije dobar koncept. Ovo je problem u koji ćemo uključiti i resorno ministarstvo. Zaista, mi ćemo pitati i resorno ministarstvo sa stanovišta elektroenergentskog bilansa Republike Srbije i sa stanovišta odražavanja te kakve takve snabdevenosti jeftinim ugljem - naš ugalj je najjeftiniji - snabdevenosti jeftinim ugljem potrošača. Ukoliko tu ne bude bilo smetnji mi ćemo raspisati tender.

Insajder: Dakle, ne odlučuje valjda samo jedan čovek o tome kome će koliko uglja otići?

Ćeran: Ako mislite na konkretne firme to radi komercijalni sektor.

Funkciju direktora komercijalnog sektora od 2006. godine obavlja Radisav Ranković, dugogodišnji član SPS-a, što znači da poslednjih godina upravo on odlučuje koliko će koji trgovac uglja dobiti.

Neverovatan je i podatak do kojeg je došao “Insajder”, da ugalj direktno od Kolubare, iako je najjeftiniji, ne kupuju državne institucije i preduzeća, već u toj trgovini posreduju privatnici.

Tako je jedan od privatnika koji je godinama snabdevao beogradske toplane aktuelni član Upravnog odbora EPS-a - Radosav Savatijević zvani Kene.

Na tu funkciju imenovala ga je Vlada Mirka Cvetkovića, a na predlog koalicije SPS-PUPS-Jedinstvena Srbija.

Druga epizoda serijala “Prevara veka” je na programu TV B92 u ponedeljak u 22 sata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: