Capital.ba

Vlada ne žuri da deblokira Čajavec

05.02.2011. / 7:10

BANJALUKA, U Vladi RS ne žure da banjalučkom preduzeću “Čajavec – Profesionalna elektromehanika” (PREM) odmrznu bankarske račune, blokirane zbog poreskog duga, iako je ta firma pred sklapanjem vrijednog posla kojim bi mogla proširiti proizvodnju i postepeno vratiti dug.
U Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS kažu da su takav zahtjev “Čajavec PREM-a” uzeli u razmatranje i Ministarstvu finansija preporučili da donese zaključak o odgodi naplate poreskih obaveza.
U Ministarstvu finansija su nam, pak, odgovorili da nisu zaprimili takav zaključak od resornog Ministarstva industrije zbog čega, navode, nemaju osnova za davanje mišljenja.
Uprava “Čajavec PREM-a” nedavno je upozorila da bi preduzeće moglo da ostane bez poslova vrijednih više stotina hiljada maraka za vojnu industriju Srbije zbog blokade računa od strane Poreske uprave RS zbog “starog” poreskog duga od 1,2 miliona KM. U fabrici ukazuju da su pred sklapanjem ugovora s fabrikom “Utva” iz Pančeva o učešću u proizvodnji školsko-trenažnih aviona lasta u vrijednosti od 20.000 dolara po letjelici, čime bi mogli i povećati broj radnika.
“Utva” je već prihvatila ponudu PREM-a za isporuku elektromehaničke opreme i specijalnih sistema za avione, pristajući i na avansno plaćanje. Pančevačka fabrika traži da im se što prije isporuči makar prvi set opreme, kažu u “Čajavcu”, napominjući da je “Utva” sa Vojskom Srbije ugovorila serijsku proizvodnju desetina aviona lasta.
U Sindikatu metalske industrije i rudarstva pri Savezu sindikata RS kažu da će kod nadležnih u Vladi insistirati da se “Čajavec – PREM-u” izađe u susret kako bi isporučilo naručenu opremu u Srbiju.
“Lično sam se uvjerio da to preduzeće ima posla i da radnici mogu raditi ako im se deblokira račun. Uslov nadležnih ministarstava je da se preduzeće obaveže na otplatu tekućih obaveza, što mislim da nije sporno, tako da sam optimista da ćemo to ubrzo pozitivno riješiti”, kazao je Tane Peulić, predsjednik tog granskog sindikata.
Čedo Jeličić, direktor “Čajavec PREM-a”, koji je u međuvremenu u Pančevu razgovarao sa čelnicima “Utve”, kaže da su ga poslovni partneri obavijestili da ozbiljno računaju na njihovu isporuku tražeći čak četiri seta opreme.
“Mi im možda iz zaliha uspijemo isporučiti prvi set, ali nam je za nastavak posla neophodna deblokada računa kako bismo mogli nesmetano raditi”, rekao je Jeličić.
U banjalučkoj fabrici ove godine računaju i na učešće u drugom vojnom programu Srbije – remontu tenkova M-84 u Kuvajtu, na kojem bi, takođe, prema procjenama, mogli prihodovati oko 20.000 dolara po vozilu.
“Nemjerljiva šteta bi bila da propustimo ovu šansu i zato očekujem da će resorna ministarstva, nakon što smo im dostavili naknadno traženu dokumentaciju, imati razumijevanje za našu hitnost”, kaže Jeličić. Nezavisne novine

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!

    Komentari na članak: Vlada ne žuri da deblokira Čajavec

    1. ing

      Imaju li nezavisne novine bar jednog pametnog novinara da opet pokuca na vrata ministarstva industrije i kaze im da min. finansija nije dobilo nikakav zakljucak od min. industrije i da nam taj odgovor kao i ime i prezime koji to tvrdi javno saopsti.. e moji novinari gdje ste vi studirali, u ministarstvu industrije ???

      fuj