Capital.ba

Zadrugari ljuti na Vladu RS

05.11.2008. / 8:10

BANJALUKA, Komisija za utvrđivanje imovine poljoprivrednih zadruga, koja bi trebalo da utvrdi i vrati zadrugama njihovu imovinu koja je Zakonom o poljoprivrednim zadrugama prešla u državno vlasništvo, ne radi svoj posao kako je predviđeno, tvrdi predsjednik Zadružnog saveza RS, Ljubo Rakić.
Najgore od svega, smatra Rakić, jese to što, iako je Strategijom razvoja zadruga i Akcionim planom koji su usvojili i Vlada RS i Narodna skupština RS predviđeno, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS materijalno ne podržava zadružni sektor.
– Ne možemo završiti ni redovnu reviziju zadruga koja bi omogućila revitalizaciju zadruga koje ispunjavaju uslove za rad, te likvidaciju onih koje ne ispunjavaju uslove. Redovnim revizijama došli bismo do novca i mogli bismo od toga živjeti. Likvidacija jedne zadruge košta oko tri hiljade maraka, a mi za likvidaciju imamo planiranih 100 zadruga. Dakle, potrebno nam je oko tristo hiljada maraka, koje zadruge same nemaju, a nemamo ni mi u Zadružnom savezu RS. Zbog toga i zadružna i državna imovina u tim zadrugama propada. Resorno ministarstvo nije obezbijedilo novac za taj posao, iako su se obavezali da će dati – izjavio je Rakić.
Jedino rješenje za izlazak iz krize Rakić vidi u tome da resorno ministarstvo obezbijedi novac za završetak revizije, jer, kaže, ukoliko se akcioni plan ne ispuni, poljoprivredne zadruge završiće u stečaju.
– Kada god tražimo novac, u Ministarstvu kažu da nemaju i da se strpimo. Do sada je trebalo da izvršimo 200 revizija, a zbog ovih probelma, izvršena je revizija samo 43 zadruge – objasnio je Rakić.
Za sve probleme, predsjednik Zadružnog saveza RS optužuje ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Radivoja Bratića, koji nije želio da komentariše rad Komisije, jer, kako kaže, ona radi nezavisno od Ministarstva.
Ipak, ministar Bratić je najavio da će novac za vanrednu reviziju poljoprivrednih zadruga, koji je predviđen budžetom, biti isplaćen do kraja obračunskog perioda i dodao da je u toku isplata sredstava za one oblasti koje smatra prioritetnim.
Podsjećamo, prema rješenju Vlade RS, Komisija za utvrđivanje imovine poljoprivrednih zadruga ima rok da do 31. januara 2009. godine preda izvještaj.

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!