Capital.ba

Raiffeisen banka kupila 70 odsto vlasništva Polbanke

04.02.2011. / 17:43

BEČ, Raiffeisen Bank International (RBI) AG potpisala je danas ugovor o kupovini 70 procenata većinskog paketa akcija poljske Polbank EFG, saopštila je ta bankarska grupacija.

“Jasnim fokusom na poslove sa stanovništvom, Polbanka predstavlja idealnu dopunu Raiffeisen Bank Polska. Ovim kreiramo dobru osnovu za uspješan razvoj u jednoj od najstabilnijih i najbrže rastućih ekonomija u centralnoj i istočnoj Evropi”, rekao je predsjednik Izvršnog odbora RBI Herpert Stepic.

Polbanka je bankarska poslovna mreža kojom upravlja EFG Eurobank Ergasias S.A. u Poljskoj i koja će kao dio transakcionog plana, biti transformisana u zasebno korporativno pravno lice, sa licencom poljske banke.

RBI će unaprijed platiti iznos od 490 miliona evra u gotovini za 70 procenata akcija, po okončanju trgovine na berzi.

Preuzimanje zavisi od uspješnog zatvaranja postupka, a naročito od saglasnosti Evropske unije, grčkih i poljskih regulatornih organa.

Očekuje se da se transakcija okonča u četvrtom kvartalu 2011. ili prvom kvartalu 2012.

Struktura transakcije predviđa da RBI, na početku preuzme 70 procenata akcija Polbanke za 490 miliona evra u gotovini.

Kao drugi korak, Eurobank EFG i RBI će prenijeti svoje udjele vlasništva nad akcijama Polbanke (Eurobank EFG 30 odsto i RBI 70 odsto) na Raiffeisen Bank Polska S.A. (RBPL) u zamjenu za nove akcije u RBPL.

Kao posljedica ove transakcione strukture, Eurobank EFG će postati vlasnik 13 procenata akcija RBPL, odmah poslije RBI-a. Transakcija će se zaključiti operativnim pripajanjem RBPL i Polbanke.

Cijena transakcije je zasnovana na garantovanom minimalnom kapitalu od 400 miliona evra za Polbanku i 750 miliona za RBPL.

Polbanka je osnovana kao grinfild investicija u 2006. godini, i fokusira se na poslovanje sa stanovništvom i malim i srednjim preduzećima.

Kompanija ima mrežu od oko 350 poslovnica širom zemlje i oko 2.900 zaposlenih koji uslužuju oko 800.000 klijenata.

RBI je na poljsko tržište ušla 1991. godine, kroz osnivanje Raiffeisen Bank Polska.. Emg.rs

Share Tweet Preporuči

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!