Tehnopolis

Utorak, 04.11.2008.

22:15

Mali, brz i jeftin

Laserski štampači u boji postaju dostupni "običnim" korisnicima, a Samsung ulaže velike napore u tom smeru.

Nebojša Rašković

Izvor: B92

Default images

Do pre samo par godina kolor laserski štampači su bili izuzetno skupi i jako glomazni, što je kod većine kućnih korisnika stvaralo ogromnu odbojnost prema njima. Međutim, kako su štamparske tehnologije napredovale cene kolor lasera su postajale sve pristupačnije, a problem masivnosti uređaja je koliko-toliko rešen primenom novih materijala u izradi. Jedan od proizvođača koji je uložio mnogo napora u usavršavanje svojih kolor lasera je Samsung. Prošlog leta ovaj proizvođač je oplemenio svoju popularnu CLP familiju novim rešenjima, koja definitivno najavljuje minijaturizaciju kolor lasera, ali i znatno bolji kvalitet štampe u cenovno najprihvatljivijem rangu. Isprobali smo model CLP-315.

Po postavljanju štampača na sto, prvo šta se da primetiti jesu skromne dimenzije (388x313x243 mm) kakve smo do sada imali prilike da vidimo samo kod modela CLP-300 koji je do pojave svog naslednika (CLP-315) važio za najmanji na svetu. S druge strane masa je ostala gotovo ista (11,41 kg sa tonerima), jer strukturno položaj ključnih mehaničkih komponenti nije diran. Ipak, novina ima a jedna od najbitnijih je sistem koji sva četiri kertridža, odnosno njihove valjke, postavlja u neposrednu blizinu optički aktivnog valjka čime se eliminiše potreba za složenim prenosnim mehanizmom. Upravo zato su Samsungovi inženjeri kod ovog rešenja uspeli da spoje do sada nespojive stvari - minimalistički izgled, kompaktan dizajn, solidnu brzinu štampe i povoljnu cenu proizvoda.

Tu nije kraj, jer kada smo izvadili kertridže iz ležišta uočili smo još jednu bitnu karakteristiku, a to je njihov dizajn, odnosno činjenica da imaju identičnu visinu i dužinu - jedino im širina varira u zavisnosti od pozicije na koju su postavljeni, a sve u cilju što boljeg praćenja krivine oboda nosećeg valjka. Isto tako, crni toner je pozicioniran pod nešto manjim uglom u odnosu na ostale kartridže, što je za krajnji rezultat donelo pravilno prelamanje pigmenata i znatno bolji stepen iskorišćenja praha. Ovo u praksi znači i daleko lakše rukvanje uređajem, naročio u situacijama zamene kertridža, uklanjanja deformisanih listova i održavanja celokupnog unutrašnjeg sistema.

Tehničke karakteristike Samsunga CLP-315 su u rangu sa sličnim kolor laserima iz ove cenovne klase i po tom pitanju nismo primetili neki revolucionarni pomak. U osnovi to znači da je maksimalna optička rezolucija 600x600 dpi, dok je raspoloživa količina radne memorije (očekivano) skromnih 32 MB, što je kod štampanja zahtevnijih grafičkih struktura poprilično malo i zna dosta da uspori štampač. Zanimljivo je da je ulazna fioka u odnosu na model CLP-300 napokon doživela blago unapređenje u smislu ostavljanja mogućnosti za nadogradnju ukoliko vam kapacitet postojeće bude mali (150 listova). Izlazni tray takođe može da primi do 150 odštampanih stranica, ali nema opciju proširenja.

U pogledu brzine štampanja CLP-315 spada među brže modele (16 mono otisaka u minutu iz draft moda), čemu najviše doprinosi jednoprolazni sistem formiranja otiska koji sve češće srećemo i u nižoj klasi, kao i činjenica da mu je potrebno malo vremena da se zagreje (oko 15 sekundi iz stanja potpunog mirovanja). Kvalitet otisaka je dobar, ali nije na nivou skupljih rešenja. To se najbolje dalo videti kod štampanja složenijih fotografija, dok je po pitanju tekstualne reprodukcije opravdao sva naša očekivanja.

Kada se podvuče crta možemo reći da je Samsung CLP-315 solidan kolor laser, koji pored malih dimenzija ima i jako povoljnu cenu, pa ukoliko ste spremni na manje kompromise u pogledu štampanja složenijih fotografija, onda obavezno treba da razmislite o ovom printeru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

21 h

Podeli: