Utorak, 04.11.2008.

16:38

Prijava protiv Matanićevog advokata

Zagrebačka policija podigla krivičnu prijavu protiv advokata Zorana Pilipovića zbog odavanja službene tajne. Stanko Subotić najavljuje prijavu protiv Nacionala.

Izvor: FoNet, Beta

Default images

On je u javnost izneo pojedinosti razgovora sa osumnjičenim Robertom Matanićem, iako u tom trenutku nije bio angažovan kao njegov branilac. Matanić je jedan od osumnjičenih u istrazi nedavnog atentata na novinara i suvlasnika nedeljnika Nacional Ive Pukanića i njegovog saradnika Nike Franjića.

Pilipović ga je kao njegov dotadašnji advokat branio u nekoliko prethodnih postupaka, ali je odbio da preuzme njegovu odbranu u ovom slučaju, jer se sa klijentom razišao oko strategije odbrane.

Naime, kako je Pilipović prošle nedelje izjavio novinarima, Matanić je kratko nakon hapšenja odlučio, suprotno preporuci advokata, da sarađuje sa policijom i istražiocima, zbog čega je Pilipović odbio dalje da ga brani, te mu je preporučio drugog advokata.

Policija je u kaznenoj prijavi precizirala kako Pilipović pred novinarima nije smeo da iznosi pojedinosti razgovora sa Matanićem jer u tom trenutku nije bio njegov advokat, a s time se slaže i Hrvatska advokatska komora, koja je najavila da je protiv Pilipovića pokrenula disciplinski postupak zbog kršenja advokatskog kodeksa i povrede odnosa advokat - klijent.

Matanićev novi advokat Zvonimir Zebec je Jutarnjem listu danas potvrdio ono što hrvatski mediji već danima spekulišu, odnosno da je u ime svog klijenta i službeno zatražio razgovor sa šefom Ureda za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK) Dinkom Cvitanom te da je Matanić spreman na saradnju sa istražiocima zločina i tužiocima.

No, Jutarnji list upozorava, pozivajući se na neimenovane izvore bliske istrazi, da je USKOK spreman da prihvati Matanićev zahtev za status pokajnika i zaštićenog svedoka jedino pod uslovom da ovaj oda ime naručioca ubistva Pukanića i Franjića, i da u suprotnom neće prihvatiti njegovu ponudu.

Advokat Zebec novinarima ipak nije mogao da precizira hoće li Matanić zaista tužilaštvu kazati ključnu informaciju koja ih zanima, objasnivši kako ne zna kakvim informacijama raspolaže njegoiv klijent i da li uopšte zna ko je naručilac.

Isto tako, piše list, da bi mogao računati na status pokajnika Matanić mora dokazati kako nije bio neposredni iozvršilac ubojstva, kao ni organizator ili naručilac, a hrvatska policija navodno već ima informacije prema kojima Matanić nije bio u vrhu organizovane grupe koja je izvršila atentat.

Subotić: Prijava protiv Nacionala

Pravni zastupnik Stanka Subotića u Hrvatskoj, zagrebački advokat Slobodan Budak, podneće krivičnu prijavu protiv odogovornih lica nedeljnika Nacional.

Kako je saopštio Subotićev advokatski tim, advokat Budak će zatražiti od hrvatskih organa gonjenja, policije, tužilaštva da istraže ko stoji iza naručene kampanje protiv Subotića, započete 2001. i nastavljene u oktobru 2008. jer će na osnovu toga kasnije biti "lako utvrditi i tačne motive montirane afere".

Budak će nadležnim institucijama u Hrvatskoj dostaviti i dokumente koji dokazuju da je Nacional bio jedan od najvažnijih aktera u montiranju dokaza protiv Subotića.

O otkrivanjem detalja s početka kampanje vođene u ovom listu i poznate pod nazivom "duhanska mafija", doći će se i do podataka koji bi krivični postupak protiv Subotića prikazali u sasvim drugačijem svetlu, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: