Sreda, 02.02.2011.

15:53

Most 2011. spaja Obrenovac i Surčin

Radovi na mostu preko Save, koji će spojiti beogradske opštine Obrenovac i Surčin, trebalo bi da budu završeni do kraja godine.

Izvor: Tanjug

Default images

Otvaranjem novog mosta za saobraćaj, putovanje između te dve opštine biće skraćeno na oko sedam minuta.

Radove na izgradnji mosta obišli su gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić. Most je zajednički projekat Srbije, grada Beograda i Ministarstva prostornog planiranja, a vrednost investicije je oko milijardu i po dinara.

Gradonačelnik Đilas je podsetio da je izvođač radova preduzeće “Mostogradnja“ i da je, posle gotovo 14 godina, ovaj most počeo da se gradi i završava.

On je naveo da sa obe strane mosta treba da bude završeno ukupno 1,7 kilometara puta, kao i da ka Dobanovcima treba da se napravi put dugačak 21 kilometar, dodajući da je prošle godine urađeno sedam kilometara tog puta.

"Očekujemo da sam most bude gotov do kraja godine, ukoliko budemo mogli da završimo eksproprijaciju zemljišta, pošto ima dosta vlasnika, onda će i pristupne saobraćajnice biti gotove i moći ćemo da pustimo most u promet", istakao je gradonačelnik.

Ministar Dulić je najavio da će u toku ove godine u Srbiji biti otvoreno oko 240 gradilišta, kao i da očekuje da će do proleća na njima biti uposlena, kako je rekao, cela domaća građevinska operativa.

On je dodao da je u okviru pomoći domaćoj građevinskoj industriji obezbeđeno 18 milijardi dinara i da je most na Savi drugo gradilište koje je otvoreno.

Obrenovčani i Surčinci zadovoljni

Ukazujući na značaj izgradnje mosta na Savi predsednik opštine Surčin Vojislav Janošević rekao je da će se sada putovanje od tog naselja do Obrenovca sa sat vremena skratiti na pet minuta.

"Taj treći saobraćajni prsten oko Beograda biće razvojna tranzitna magistrala koja će sigurno podići vrednost i zaposliti ljude i ostaviti ih da rade na tim njivama", rekao je Janošević.

Most će se sa obrenovačke strane priključiti na šabački i valjevski put, a sa surčinske strane biće napravljen potpuno nov put do Dobanovaca, dug 21 kilometar.

"To će biti najbrži put severozapadne Srbije i obrenovačkog kraja do aerodroma 'Nikola Tesla' i do Beograda. Već je izgrađeno sedam kilometara tog puta, a u toku je eksproprijacija zemljišta za izgradnju ostatka deonice koja će biti završena do kraja godine", rekao je Janošević.
Dragan Ðilas i Oliver Duliæ u obilasku radova (Beta)
On je istakao da će taj put imati osam priključenja, zbog čega je izuzetno važan za razvoj ovog kraja i omogućiće bržu vezu Vojvodine sa Obrenovcem.

Predsednik opštine Obrenovac Željko Jovetić kazao je da između Srema i ovog dela obale Save ne postoje mostovi i da sada nema razloga da se reka ne premosti nakon sto godina.

"U vremenima koja su krizna kao što je ovo, raduje nas činjenica da se fokusiramo samo na najveće projekte, jer nema novca za neke male i siguran sam da će projekti koji su započeti biti gotovi do kraja godine", naveo je Jovetić.

Most na Savi biće dugačak 630 metara, širok 14,5 metara, sa dve saobraćajne trake i obostranim trotoarima. Izgradnja mosta započeta je još devedesetih godina u sklopu izgradnje nikada završenog toplovoda Obrenovac - Novi Beograd.

Novi most na Savi sastoji se od šest čeličnih konstrukcija i reka će biti slobodna za plovni put širine 200 metara i deo je dužeg putnog pravca Sremske gazele koji će od mosta voditi do petlje Dobanovci na auto-putu.

Most je jedan od 10 zajedničkih projekata grada Beograda i Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja, na osnovu Zakona o podsticanju građevinske industrije Srbije i Programa mera vlade Srbije za pomoć građevinskoj industriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Kina besna: "Tražite rat – dobićete ga"

Ministarstvo trgovine Kine objavilo je danas da se oštro protivi povećanju carina na kinesku robu u Sjedinjenim Američkim Državama i najavilo da će preduzeti odlučne mere da odbrani svoja prava i interese.

17:18

14.5.2024.

1 d

Podeli: